Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Асоциацията на организациите на българските работодатели призовава за преговори с “Газпром” по нов договор

Българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от “Газпром Експорт” ООО. Това е записано в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до премиера, с копие до министрите на  финансите и на енергетиката, разпространено от пресцентъра на Българската стопанска камара.

От Асоциацията смятат, че е задължително общественият доставчик да предприеме действия за подновяване на дългосрочния договор, чрез писмо за предоставяне на условия за нов договор, което не отменя действия за резервиране на капацитет и доставки от алтернативни източници. Намираме за необходимо “Булгаргаз” ЕАД да предприеме действия за директно участие в регионалния газов пазар чрез лицензиране в газовите борси на Балканите и ЕС и превръщането му в реален търговец на природен газ, работещ в интерес на българските потребители, посочват от Асоциацията.

Тази година изтича договорът с “Газпром” за доставка на природен газ, напомнят от Асоциацията и определят като притеснителни изявленията в медиите от членове на правителството, че няма да се преговаря с “Газпром”. За бизнеса това прави невъзможно дългосрочното планиране, бизнес средата става непредсказуема и води до отлив на инвестиции, особено след като няма сигурни договорени количества и капацитет, както и яснота колко ще струва това на българския потребител, посочва организацията.  

От Асоциацията смятат, че решенията, които взима правителството относно сигурността на енергийните доставки, следва да бъдат и икономически обосновани. Бизнесът подкрепя  идеята за диверсифициране на газовите маршрути и доставки, но смята, че от ключово значение е сигурността и непрекъсваемостта на доставките при запазване на конкурентоспособността на българската икономика.

Още от Built.bg:  Външни министри от ЕС призоваха да се ограничи движението на руските дипломати

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам