Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Атанас Пеканов: Държавата не е пред фалит и има стабилни публични финанси

Държавата не е пред фалит и има стабилни публични финанси, каза вицепремиерът по управление на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия. Той посочи, че страната ни има втория най-нисък дълг към брутния вътрешен продукт в Европа.

“Има рискове по отношение на дългосрочното развитие на публичните финанси. Тези рискове не бива да бъдат премълчавани. Те са много краен вариант, до който няма да се стигне, но сме длъжни да кажем – не може дефицитът да бъде 7%”, коментира Пеканов. По отношение на бюджета, който служебното правителство ще предложи, министърът посочи, че в него ще има повишаване на социалните разходи за пенсионерите и учителите, но намаляване на други разходи.

Програмата за помощи за бизнеса беше изключително щедра. Трябва да се дават помощи на най-уязвимите и на застрашените фирми, а не на всички.

Политика по доходите може да има, когато е насочена към групите, на които трябва да бъде помогнато. Могат да бъдат намалени щедрите помощи, които стигаха до всички, обясни Атанас Пеканов.

Атанас Пеканов, снимка: БТА

Според него трябва да има редовен кабинет със заложена програма, защото има много неща, които трябва да бъдат свършени. По думите му има ясни приоритети, около които партиите трябва да се обединят.

Политики по доходите – социална защита, но и устойчиви публични финанси. Съдебна реформа – това не е нещо абстрактно, което тепърва да бъде обсъждано. Нещата за съдебната реформа са ясно разписани в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и са условие страната ни да получава европейски пари, каза Пеканов. Той отбеляза, че страната ни ще получи около 1,5 млрд. лв., когато изпълни реформите по съдебната система, заложени в ПВУ. Законопроектите са подготвени, съгласувани с европейската институция, заяви Пеканов.

Още от Built.bg:  Проектокабинетът "Желязков": кои министри влизат в него

По думите на вицепремиера съдебната реформа ще помогне да бъде намалена корупцията в държавата.

Европейската интеграция и членството на България в Шенген са други приоритети, около които политическите формации могат да се обединят, според него. Страната ни изпълнява техническите критерии за членство в Шенген от години, но има някои страни, които искат още повече сигнали, че България е готова да се реформира. Нужните закони са написани и могат да бъдат гласувани в следващия месец, обясни Атанас Пеканов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам