Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Аурубис България” сертифицира железния силикат като строителен продукт

“Аурубис България” АД сертифицира един от основните си странични продукти – железния силикат, като строителен продукт с приложение в бетони и разтвори. Суровината вече ще се използва като фин добавъчен материал от индустриален произход от производителите на бетон, бетонови изделия и строителни разтвори, съобщиха от дружеството.

Компанията успешно премина одит на системата за производствен контрол за оценяване съответствието на строителни продукти с изискванията на хармонизираните европейски стандарти EN 12620:2002+A1:2008, EN 13139:2002 и EN 13139:2002/ АС:2004, подкрепящи регламент (ЕС) 305/2011, и бе сертифицирана от Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС), като получи СЕ маркировка на железния силикат.

Снимка: Аурубис

Железният силикат е страничен продукт от обработката на медни концентрати. Материалът покрива изискванията на двата хармонизирани европейски стандарта, като с употребата си спомага за намаляване на въглеродния отпечатък и устойчивото оползотворяване на материали от индустриален произход. Наред с това използването му води до създаване на строителни продукти с по-високи механични характеристики и повишена дълготрайност.

Влагането на железния силикат като суровина за други производства е интегрална част от стратегията на устойчиво развитие на “Аурубис България”. Суровините на бъдещето са вече произведени материали, готови и сертифицирани да бъдат използвани в кръговия процес на устойчиво оползотворяване.

Железният силикат е сертифициран от Министерството на околната среда и водите като страничен продукт през октомври 2021. През октомври 2022 г. Центърът за изпитване и европейска сертификация го нарежда сред първите материали в България от индустриален произход с такъв статус, се напомня в прессъобщението.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам