Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Aвария в ПАВЕЦ „Чаира“

Снимка: Anton Lefterov

Има авария в помпено-акумулаторната електрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Александър Николов. 

Аварията се е случила при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

„От вчера вечерта тече проверка. Рано тази сутрин заместник-министърът Данаил Николов беше там. Продължаваме с проверката. Събират се данни защо и какво точно се е случило технически на агрегата. Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час“, обясни той.

„Разчитахме на тази мощност да влезе в експлоатация, за да може да я използваме, за да намалим допълнително цените в пикови часове. Сега това няма да се случи. За всички допълнителни детайли и всички проверки, свързани със съмнения за небрежност или злонамереност, когато се установят данните, ще дадем информация“, допълни министър Николов.


Снимка: БТА

Няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, във връзка със станалата авария в помпено-акумулаторната електрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“.

„Няма опасност от покачване на цената на тока. Това беше мощност, която трябваше да влезе в експлоатация съвсем скоро. Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Те вече пътуват към мястото на събитието“, коментира министър-председателят.

От правителството обясниха, че аварията се е случила при тестване на мощности, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

„Договорът за ремонт на тази турбина е подписан през 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление не с „Тошиба“, които са производителите. Сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало дотам, за да можем да избегнем подобен инцидент за следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до три седмици. По този начин се борим да намалим цената на тока“, каза още премиерът Кирил Петков. 

ПАВЕЦ „Чаира“ се намира в близост до село Сестримо, Югозападна България. Собственост на Националната електрическа компания.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам