Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Австралийските производители на бира ще се борят с климатичните промени, като използват водорасли

Австралийските производители на бира ще се борят с климатичните промени по нов начин – чрез улавяне на отделяния при производството на бира въглероден диоксид с помощта на водорасли, предаде Ройтерс.

За абсорбирането на въглерода, отделян при ферментацията на количеството хмел, необходимо за производството на шест бири, може да са нужни от два до три дни, казват експерти. Поради тази причина основателите на пивоварната “Йънг Хенрис” в Сидни са създали заедно с учени два “биореактора”, пълни с трилиони представители на микроорганизми.

Водораслите в двата 400-литрови биореактора, разположени на територията на пивоварната в Сидни, поглъщат въглерода, след което го преобразуват в кислород.

Всеки от биореакторите произвежда кислород, колкото два хектара растителност, каза пред Ройтерс съоснователят на “Йънг Хенрис” Оскар Макмеън.
“Дори и да съборим всички (сгради) тук и да засадим дървета, ще са нужни години, докато започнат да улавят същото количество въглерод и да произвеждат същото количество кислород, колкото биореакторите”, заяви Макмеън.

Той добави, че “това е страхотно решение за улавянето на въглерода и отделянето на кислород в градски условия.”

Екипът на “Йънг Хенрис”, учените от Техническия университет в Сидни и местна индустриална организация от месопреработвателния и животновъдния сектор проучват съвместно дали технологията с водораслите не може да бъде използвана и за улавяне на емисиите на газ метан, отделяни от добитъка в Австралия.

Страната, която е на едно от първите места в света по добив на въглища и газ, си постави за цел до 2050 г. икономиката й да стане безвъглеродна. Премиерът Скот Морисън обаче заяви, че тази амбиция няма да бъде записана в закон, отбелязва Ройтерс.

Още от Built.bg:  Българският проект „Паркът“ с отличие от „Нов европейски Баухаус“

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам