Бюлетин

Австрийският вътрешен министър: Австрия се противопоставя на разширяването на Шенген

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви на съвместна пресконференция с румънския си колега Каталин Предою във Виена, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенген, съобщава телевизия Диджи 24.

Предою се срещна с австрийския си колега, за да обсъди противопоставянето на Австрия на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

“Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването й. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство”, посочи Карнер.

Румънският вътрешен министър заяви от своя страна, че “Австрия не с Румъния има проблем”.

Румънските полицаи си вършат работата и сме готови да продължим тази работа заедно. Ще подкрепим Австрия, ЕС и страните членки за реформиране на процедурите за убежище.

Предою заяви, че е представил постигнатия от Румъния напредък, като отбеляза, че прогрес има както при резултатите на граничната полиция и цифрите на миграцията, така и при борбата на румънската полиция с трансграничната престъпност. “Нашата амбиция като министерство е да направим от Румъния модел, стандарт за защита на границите. Миграцията е много сериозна тема, готови сме да си сътрудничим с Комисията, със страните членки”, подчерта Предою.

По отношение на присъединяването на Румъния към Шенген румънският министър на вършените работи заяви, че “Шенген е въпрос, който се отнася до договора на ЕС. Комисията, Европейският парламент имат своята роля. Румъния развива дипломатическите си дейности многостранно”, добави той.

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство беше отхвърлено в края на миналата година по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Брюксел през декември с два гласа против – на Австрия и Нидерландия, напомня телевизията.

Още от Built.bg:  34 години от деня, в който падна Берлинската стена

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам