Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Австрия подготвя газовите доставки за следващата зима

Както съобщи вестник “Курир”, по мнение на шефа на австрийския енергиен концерн О Ем Ви Алфред Щерн, за зимата 2023/2024 няма да е необходимо да се купуват толкова големи количества природен газ, както за тази зима, в която беше предотвратена голямата криза не на последно място поради рязко колебаещите се, но все пак пристигащи доставки от Русия. Организираната в началото на кризата в Украйна в О Ем Ви работна група “е започнала отдавна с подготовката за следващата зима”.

Особено внимание се отделя на хранилищата, на диверсификацията на газовите източници, за да се прекъсне зависимостта от Русия, както и на осигуряването на транспортни капацитети.

О Ем Ви се стреми да увеличи собственото производство в Норвегия, както и да получава по-големи количества газ чрез договори за доставка от Норвегия и Италия. Ще бъдат увеличени и капацитетите на терминалите за втечнен газ в Ротердам, където О Ем Ви също има участие.

Снимка: AP

Засега все още не са пристигнали кораби с втечнен газ от Абу Даби, пише “Курир”. При последното си посещение в Обединените Арабски Емирства федералният канцлер Карл Нехамер съобщи, че през зимата ще пристигне кораб с втечнен газ за О Ем Ви. Но в момента все още се договарят цената и условията за този кораб.

Капацитетите на хранилищата могат да се увеличат, но строежът на ново газохранилище ще отнеме години, поясни Райнхард Флори, член на Управителния съвет на О Ем Ви, отговарящ по финансовите въпроси. Той изрази увереност, че е добра стартовата позиция на О Ем Ви при търговете за получаване на капацитети от газопроводите, които се провеждат в началото на всеки летен сезон.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

В момента руският Газпром доставя около сто процента от договорените количества за Австрия. Количествата се колебаят значително и понякога възлизат на около 70 процента от договореното. “Газът на Газпром не е сигурен, но все още идва”, уточни Флори.

Снимка: AP

Щерн посочи големите газови резерви в Черно море на румънския концерн “Петром”, от който О Ем Ви държи 51 процента. До лятото О Ем Ви иска да реши въпроса с добива, за който ще трябва да се приготви инвестиция от 4 млрд. евро.

За разлика от изключително доходоносните добив на петрол и газ, търговията е на загуба. Дъщерното предприятие за търговия с газ на О Ем Ви е отбелязало миналата година загуби, възлизащи на 300 милиона евро, посочва “Курир”.

Но въпреки приоритета на снабдяването О Ем Ви не бива да забравя за целите, свързани с опазването на климата и трансформацията на предприятието в съответствие със стратегията 2030, е мнението на Щерн. Газът и петролът ще са необходими още дълго време, но вече не са в сферата на растежа.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам