Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Автоматични дефибрилатори са поставени в четири метростанции

Автоматични дефибрилатори са поставени в четири метростанции на метрото – “Орлов мост”, “Стадион Васил Левски”, “Сердика”, “НДК”. Днес председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, заместник-председателят на СОС и изтъкнат кардиолог проф. Иво Петров и изпълнителният директор на “Метрополитен” проф. Стоян Братоев представиха дефибрилатора, инсталиран на метростанция “Орлов мост”.

СОС прие решение на 16 декември миналата година за въвеждане на пилотен проект за поставяне на шест автоматични, външни дефибрилатори от най-ново поколение, които ще бъдат поставени в специални шкафове в най-натоварените метростанции.

Най-малко четири хиляди българи загиват поради внезапна сърдечна смърт, съобщи Иво Петров. По думите му оказването на помощ още в първите минути е ключово за живота на човек, получил сърдечен арест. Колкото по-бързо бъде възстановена циркулацията на кислород, толкова по-голям е шансът мозъчната дейност да се възстанови. Ако повече от 8 минути отминат без циркулация, дори и да бъде възстановен животът, мозъчната функция е много малко вероятно да бъде възстановена. Затова даването на първа помощ е толкова важно, обясни Иво Петров. Той каза, че вероятността човек да бъде спасен е 70 процента, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация.

Специалистът каза, че подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно. Петров благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам