Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Байдън: Ако Русия нахлуе в Украйна няма да има никакъв газопровод “Северен поток 2”

Снимки: BTA/AP

Ако Русия нахлуе в Украйна няма да има никакъв газопровод “Северен поток 2”. Това заяви американският президент Джо Байдън след среща с германския канцлер Олаф Шолц, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

“Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще означава танкове и военни, които прекосяват границата на Украйна отново. Тогава няма да има повече “Северен поток 2″. Ние ще сложим край на него”, заяви Байдън, визирайки газопровода, който свързва Русия с Германия, заобикаляйки традиционния транзитен път за руски газ – Украйна.

Байдън не обясни как САЩ ще постигнат това, тъй като въпросът зависи от Германия. На въпрос по темата на общата пресконференция със Шолц, той заяви: “Обещавам ви, че ние ще можем да направим това”.

От своя страна Олаф Шолц заяви, че Вашингтон и Берлин са напълно единни по въпроса за санкции, които да бъдат наложени на Русия в случай на агресия от нейна страна срещу Украйна. Шолц предупреди, че подобна агресия ще струва много скъпо на Русия.

Байдън каза, че САЩ, Германия и НАТО са готови да отговорят, ако Русия нахлуе в Украйна. Той обаче подчерта, че дипломацията е най-добрият начин за всички страни за излизане от задънената улица, в която те се намират с Русия относно Украйна.

Още в началото на срещата им, президентът на САЩ заяви, че САЩ и Германия работят едновременно за възпирането на руска агресия в Европа, а Шолц каза, че Германия и САЩ са най-близките съюзници и че те работят интензивно заедно. “И това е необходимо, за да предприемем стъпките, които трябва да направим, например да се противопоставим на руска агресия срещу Украйна”, допълни той.

Още от Built.bg:  758 жилища в 11 многофамилни сгради са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

На общата пресконференция след срещата с германския канцлер Байдън увери, че Германия се ползва с пълното доверие на САЩ и я определи като надежден съюзник.

“Германия е един от нашите най-важни съюзници в света. Няма никакво съмнение относно съюза между Германия и САЩ. Никакво”, акцентира Байдън. Той каза, че със Шолц са обсъдили и принципите на колективната отбрана на НАТО.

Обсъдени са били и предизвикателства, идващи от Китай, както и други теми от световния дневен ред.
Байдън използва повода на пресконференцията, за да каже, че американските граждани в Украйна, с изключение на дипломатите, трябва да напуснат тази страна заради опасенията от руска инвазия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам