Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Байдън и Кевин Маккарти постигнаха окончателно споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг

Само дни преди риска да бъде обявен първия в историята дефолт на правителството американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти постигнаха в неделя окончателно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът демократ и лидерът на републиканското мнозинство в Долната камара на Конгреса разговаряха в неделя вечер, докато преговарящи от двете страни съставяха текста на проектозакона, за да могат конгресмените да се запознаят с компромисите, които вероятно няма да бъдат подкрепени от крайните представители и на двете партии. Вместо това лидерите работят да получат подкрепа от политическия център в момент, в който Конгресът бърза да предотврати фалита на федералното правителство преди крайния срок 5 юни.

„Добри новини“, заяви Байдън вечерта в неделя в Белия дом. „Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята на нашата страна“, каза той и призова и двете партии да положат съвместни усилия за бързо гласуване на закона. „Председателят (на Камарата на представителите) и аз заявихме ясно от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение“, заяви Байдън.

Компромисът, обявен в събота вечер като предварителен, включва орязване на разходи, но рискува да разгневи някои конгресмени, след като се запознаят подробно с отстъпките, които са предвидени в него.

Джо Байдън, снимка: AP

Следващите дни ще покажат дали Вашингтон отново ще успее за малко да избегне дефолт по американския държавен дълг, както е ставало многократно в историята, или световната икономика ще навлезе в потенциална криза.

Конгресмените се очаква да се върнат на работа най-рано във вторник заради отбелязването на Деня в памет на загиналите във войните в понеделник. Маккарти обеща, че ще спази правилото да обяви законопроекта най-малко 72 часа преди гласуването. Законодателният пакет би могъл да бъде внесен навреме за гласуване в Камарата на представителите още в сряда, а по-късно през седмицата и в Сената.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Дефолт на САЩ би предизвикал парализиране на финансовите пазари и би могъл да доведе до международна финансова криза. Според анализатори ще бъдат изгубени милиони работни места, а фондовите пазари ще се сринат и ще заличат трилиони долари от благосъстоянието на домакинствата.

Маккарти и преговарящите от страната на републиканците представят споразумението като успешно за Републиканската партия, макар и без да достига до резките ограничения на разходите, за които те настояваха.

В неделя той каза в Капитолия, че договореното „не дава на всеки всичко, което иска“, но това може да се очаква при партийно разделено управление.

Кевин Маккарти, снимка: AP

Правителството отстъпи пред някои от исканията на републиканците, като изискване за трудова заетост за получателите на талони за хранителни продукти, които са трудоспособни и без зависими от тях лица. Отменено е финансирането за някои мерки за преодоляване на последствията от пандемията и за наемане на нови агенти в Националната служба по приходите.

Централно място в компромиса заема двугодишно бюджетно споразумение, което по същество би запазило разходите на същите равнища през 2024 г., като същевременно ги увеличава за отбрана и за ветераните, и ограничава нарастването им до 1 процент през 2025 г. Това, наред с увеличаването на тавана на дълга за две години, отлага чувствителния политически въпрос за след следващите президентски избори.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам