Бюлетин

Байдън и Макрон демонстрираха единство след разговорите си в Белия дом

Президентите на САЩ и на Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон демонстрираха днес тяхното добро разбирателство и лична близост. Те проведоха среща в Овалния кабинет на Белия дом и след нея публикуваха съвместно изявление, в което говориха за Украйна, Русия, Иран, Китай, Северна Корея, европейската отбрана, веригите за доставки, предаде Франс прес.

После двамата лидери дадоха и пресконференция. На нея Байдън заяви: “Ще останем единни, за да се противопоставим на бруталността на Русия в Украйна”, предаде Франс прес. “Искаме да успеем заедно, а не като действаме един срещу друг”, заяви на свой ред Макрон.

Френският президент увери, че във връзка с руската агресия той никога няма да изисква от Киев да направи компромис, който да е неприемлив за Украйна, защото това няма да позволи да се изгради един траен мир, предаде Франс прес.

Снимка: AP

Макрон благодари на САЩ за предоставената помощ за Киев и заяви, че ако Украйна бъде изоставена сега, това ще изложи на опасност световната стабилност.

Байдън на свой ред заяви, че няма непосредствени планове за разговор с Путин, но добави, че е готов да говори с него, ако Путин търси начин за прекратяване на войната в Украйна. Но Байдън допълни, че Путин все още не го е направил.

На общата пресконференция двамата лидери засегнаха и темата, която породи напрежение между тях –  американския закон за намаляване на инфлацията. Байдън каза, че е имал детайлни разговори с Макрон относно него. Той добави, че новият закон, който стимулира вътрешното производство на компютърни чипове и на части за сектора на възобновяемата енергия, никога не е бил предназначен да изключи европейските съюзници и би могъл да бъде леко променен, предаде Ройтерс.

Още от Built.bg:  Столтенберг: Досега не сме видели истинска воля от страна на Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна

Франция настояваше Белият дом да използва правомощията си на изпълнителна власт, за да разхлаби някои от разпоредбите в закона, които фаворизират вътрешното производство и потенциално ограничават търговията.

В общото изявление двете страни се разбраха и за създаването на работна група между САЩ и ЕС, която да се занимава с разногласията, произтичащи от новия закон.

Снимка: AP

Но на пресконференцията Байдън заяви, че няма да се извинява заради това, че насърчава националното производството на продукция, която е от съществено значение. Той обаче добави, че един закон с широк обхват често пъти изисква внасянето на леки промени, за да се разрешат непредвидени последици.

“Ще продължим да създаваме работни места в САЩ, но това няма да става в ущърб на Европа”, заяви още Байдън на пресконференцията.

А Макрон каза, че Европа трябва да върви по-бързо и по-силно напред, за да има същата индустриална амбиция като Вашингтон, предаде Франс прес. Той добави, че с Байдън са се договорили да синхронизират наново подходите си и дневния си ред с цел инвестиране в критични нововъзникващи индустрии, като полупроводници, батерии и водород, допълва Ройтерс.

По-рано днес в началото на срещата в Белия дом двамата лидери направиха изказвания, с които потвърдиха партньорството между двете страни.

Макрон бе посрещнат с тържествена церемония, на която военен оркестър изсвири френския химн, а после имаше и оръдейни салюти. Той бе придружаван в Белия дом от съпругата си Брижит, която имаше отделна програма с първата дама на САЩ  – Джил Байдън.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам