Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Байдън подписа указ за ограничаване на някои инвестиции в технологичния отрасъл на Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, предвиждащ ограничаване на американските инвестиции в технологичния отрасъл на Китай, включително в разработването на полупроводници, микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелект, предадоха агенциите.

От текста на документа става ясно, че американският лидер е обезпокоен от това, че страни като Китай развиват технологии, които „играят ключова роля от гледна точка на разузнавателната дейност, следенето и използването на средства в киберпространството“. „Стремителното разработване от подобни страни на полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект повишава способностите им да извършват действия, застрашаващи националната сигурност на САЩ“, се отбелязва в указа.

На специален брифинг представител американското правителство заяви, че указът на Байдън „дава на министъра на финансите правомощия да регулира определени инвестиции в структури в Китай, участващи в дейност, засягаща националната сигурност, в три конкретни сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и някои системи за изкуствен интелект“. На брифинга беше уточнено, че властите в САЩ очакват от бизнеса да съобщава за подобни капиталовложения, някои от които могат да бъдат забранени.

Правителствeният представител увери, че предписанията на указа представляват „стъпка в сферата на националната сигурност, а не в икономиката“. Той добави, че Вашингтон „води политика на намаляване на рисковете от Китай“, но направи уговорката, че целта на американските действия не е да доведат до разделяне на икономиките на САЩ и Китай.

Снимка: AP

Мярката може да обтегне още повече отношенията между двете най-големи световни икономики, отбелязват агенциите. Засегнатите от ограниченията области като инвестициите в китайски компании, разработващи софтуер за проектиране на микрочипове и средства за производството им, са доминирани от страни като САЩ, Япония и Нидерландия, затова Китай се опитва да създаде свои алтернативи.

Още от Built.bg:  Байдън издаде заповед за миграцията с цел да прекрати миграцията на границата с Мексико

Лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър приветства указа на Байдън. „Твърде дълго американските пари допринасяха за подхранването на китайския военен възход. Днес САЩ предприеха първата стъпка към гарантирането, че американските инвестиции няма да отиват за финансиране на усъвършенстването на китайската армия“, каза той и добави, че Конгресът трябва да облече тези ограничения в закон и да ги прецизира.

Републиканците изразиха недоволство, че мерките не са достатъчно широкообхватни. Председателят на външната комисия на Камарата на представителите Майкъл Маккол похвали цялостната философия на ограниченията, но добави, че „обстоятелството, че те не включват и съществуващите инвестиции, а също и сектори като биотехнологиите и енергетиката, е повод за безпокойство“.

Представител на американското правителство потвърди пред Ройтерс, че текстът на указа се отнася само за бъдещи, но не и за капитоловложения в заварено положение.

Сенаторът републиканец Марко Рубио определи мерките като „почти смехотворни“. „Те са пълни с вратички, изрично се пренебрегва двойната употреба на важни технологии и не включват отрасли, които китайското правителство смята за жизненоважни“.

Колегата му демократ Боб Кейси каза, че указът на Байдън „държи сметка за неотложността на въпроса и ще позволи на САЩ да намалят някои рискове от злонамерени играчи като Китай“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам