Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Байдън представи проект на бюджет на стойност от 7,3 трилиона долара за следващата финансова година

Снимка: AP

Президентът на САЩ Джо Байдън представи днес своя проект за бюджет на страната за следващата финансова година, която започва на 1 октомври 2024 г. Той е на стойност от 7,3 трилиона долара, предаде Ройтерс.

Байдън предвижда корпоративният данък в САЩ да бъде повишен от 21 на сто на 28 на сто. Планира се да бъде повишен и данъкът върху доходите на физическите лица, които печелят над 400 000 долара годишно. Собствениците на активи за поне 100 милиона долара ще бъдат принудени да платят данъци в размер на най-малко 25 на сто от доходите си.

Предвижда се администрацията във Вашингтон да бъде упълномощена да преговаря с фармацевтичните компании за намаляване на цената на повече медикаменти.

В проекта е заложено възстановяване на данъци на семействата с деца, които са с ниски и средни доходи, финансиране на програми в подкрепа на отглеждането на деца и осигуряване на платен “семеен отпуск” на служителите и работниците.

Байдън предвижда да бъдат отделени 258 милиарда долара за изграждането на социални жилища и да бъдат насочени още милиарди за борбата срещу престъпността.

Президентът на САЩ обещава в рамките на 10 години бюджетният дефицит на страната да бъде намален с 3 трилиона долара. Това би забавило, но не би спряло нарастването на националния дълг на САЩ, който възлиза на 34,5 трилиона долара, отбелязва Ройтелс.

Бюджетният дефицит ще възлезе на 1,8 трилиона долара през финансовата 2025 г., което се равнява на 6,1 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. След това в рамките на десетилетие ще спадне до 4 на сто годишно, прогнозира Белият дом.

Още от Built.bg:  Министърът на енергетиката: Няма да има съществено поскъпване на електрическата енергия за битовите потребители

Проектът за бюджет за финансовата 2025 г. е по-скоро политическо послание, насочено към избирателите в навечерието на президентските избори в САЩ, които ще се проведат в началото на ноември, посочват анализатори.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам