Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Байдън ще заяви амбициите си в Азия

Уверен в себе си, след като мобилизира Запада срещу Русия, американският президент Джо Байдън пристига днес в Азия, където смята да заяви амбициите на САЩ, но върху обиколката му ще тегне сянката на възможен севернокорейски ядрен опит.

Седемдесет и девет годишният демократ, в очите на когото конфронтацията на САЩ с Китай ще е голямата геополитическа тема през следващите години, пътува за пръв път до този регион като президент.

Според САЩ съществува „реална възможност“ Северна Корея „отново да изстреля ракета“ или да извърши ядрен опит по време на обиколката.

Въпреки скорошната вълна от КОВИД-19 в тази страна „подготовката за ядрен опит е привършила и те само изчакват подходящия момент“, за да го осъществят, заяви пред журналисти южнокорейският депутат Ха Те-кън, като се позова на данни от националното разузнаване на Сеул.

Рано тази сутрин новоизбраният президент на Южна Корея Юн Сук-йол заяви пред журналисти, че обиколката на Байдън е удобен случай да бъдат установени „по-силни и по-приобщаващи“ отношения между Сеул и Вашингтон.

Джо Байдън и Юн Сук-йол, снимка: AP

„Убеден съм, че съюзът между Южна Корея и САЩ, целящ да защитава ценностите на демокрацията и човешките права, в бъдеще може само да укрепне“, написа той в Туитър часове преди пристигането на Байдън.

В Южна Корея и Япония Джо Байдън ще се срещне с ръководителите на двете страни и ще участва в Токио във форум на Куад – дипломатически формат, на който той се надява да вдъхне нови сили, обединяващ САЩ, Япония, Индия и Австралия.

Бързо подписване

Но сега има огромната нужда президентът на САЩ да обръща повече внимание на Европа и илюстрация на това беше, че точно преди да замине за Азия, Байдън разговаря с ръководителите на Финландия и Швеция, за да приветства молбите им за членство в НАТО – рязка промяна в позициите на двете страни, предизвикана от руското нашествие в Украйна.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

Като нов сигнал за нарастващата ангажираност на САЩ в конфликта в Украйна Белият дом обяви, че по време на азиатското си пътуване Байдън ще подпише документ, по силата на който Украйна ще получи нова помощ в размер на 40 милиарда долара.

„Бързото“ подписване на законопроекта ще гарантира, че няма да има прекъсвания във финансовия поток към Украйна, увери пред журналисти на борда на „Еър форс 1“ съветникът за националната сигурност Джейк Съливан.

При все че нахлуването на Русия в Украйна вече от седмици създава грижи на администрацията в САЩ, кризата освен това дава криле на дипломатите и стратезите на първата световна сила.

САЩ оглавиха реакцията на Запада, като изпратиха в Украйна голям брой оръжия, организираха приемането на икономическите санкции и се заеха да разширят НАТО с приемането на Финландия и Швеция, което би било тактически триумф в противопоставянето с Москва.

Тайван и Северна Корея

Стремежът на САЩ е „да потвърдят как би могъл да изглежда светът, ако демократите и отворените общества по света се сплотят около американското лидерство, за да диктуват правилата на играта“, каза още съветникът за националната сигурност.

„Според нас това послание ще бъде чуто в Пекин. Това обаче не е негативно послание и не е адресирано към една-единствена страна“, увери Джейк Съливан.

Всички обаче ще мислят за Китай и Тайван.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс заяви наскоро, че Китай „внимателно“ следи руското нашествие в Украйна и ще почерпи от него поуки за „цената и последиците“, в случай че установи със сила контрол над острова.

Белият дом уточни, че президентът на САЩ няма да се отбие в демилитаризираната зона между двете Кореи, където Доналд Тръмп разговаря през 2019 г. със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, но тази тяхна впечатляваща среща така и не промени траекторията на режима.

Още от Built.bg:  Built анализ: Дървесина вместо бетон - иновация за бързо строителство
Южно-корейският външен министър и американският президент, снимка: AP

Администрацията на Байдън неведнъж е заявявала, но напразно, че има готовност за дискусии със Северна Корея, при все че от началото на годината зачестиха ракетните пускове от тази страна.

Така че Пхенян би могъл да поднови и ядрените си опити, след като извърши шест такива от 2006 до 2017 г. И то в момент, когато в страната върлува изостряща се коронавирусна епидемия – според официалния печат случаите надхвърлят вече 1,7 милиона.

Ядрен опит от страна на Северна Корея би предизвикал „промени в разположението на въоръжените ни сили в региона“, заяви още Джейк Съливан.

Той впрочем отрече, че подобно събитие ще бъде възприето като поражение за дипломацията на Джо Байдън: „Това би подчертало едно от основните послания, които изпращаме при това пътуване – че нашите съюзници и партньори могат да разчитат на САЩ“.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам