Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Балкански лидери обсъдиха предизвикателствата и възможностите за развитие на Югоизточна Европа

Българският строителен холдинг „Главболгарстрой“ – който наскоро създаде и пое ръководството на представителството на Виенския икономически форум в България – представи визията на частния сектор по отношение широк кръг теми, свързани с осигуряването на икономическа и финансова стабилност в региона на Балканите.

Виена, Австрия

Темата на 20-то издание на Виенски икономически форум беше „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“. Престижната платформа събра в столицата на Австрия частния и държавния сектор, за да обсъдят въпроси, свързани с изграждането на липсваща инфраструктура и гарантирането на по-добра свързаност. Осигуряването на енергийната независимост, развитието на дигиталните технологии и иновации, също бяха централни теми. 

На специалната „Алфа“ сесия на форума бяха обсъдени и темите за задълбочаване на икономическото сътрудничество в региона на Югоизточна Европа, както и процесът на разширяване на ЕС. 

В дискусията участваха премиерът на България – акад. Николай Денков, премиерът на Република Северна Македония – Димитър Ковачевски, министър-председателят на Косово – Албин Курти, европейският комисар по икономическите въпроси – Паоло Джентилони и др.

В сесията, посветена на „Икономическата и финансова стабилност – Предизвикателствата и отговорностите по пътя към Европа“, председателят на Управителния съвет на “Главболгарстрой” Калин Пешов говори за проблемите и предизвикателствата, пред които е изправен частният сектор в Европа.

Причините за трудностите пред, които се изправят иконимиките на Стария континент, според Пешов, са свързани с нарастващите цени на енергията, липсата на работна ръка и задържането на квалифицирани кадри в държавите от Балканския регион. 

Според него, освен инфлацията и високата цена на енергията, които безспорно оказват огромно влияние на бизнеса, е важно да се обърне внимание и на проблема с наличието на подготвени специалисти и подсигуряването на работен персонал. 

„В Европа расте цяло едно поколение, което няма изградени трудови навици и не знае какво означава да станеш в 06:30 ч. сутрин и да отидеш на работа“, обясни Кални Пешов и допълни, четова може да се окаже сериозен проблем в бъдеще за нормалното функциониране на обществото. 

Ден по – рано, по време на официалното откриване на форума, Пешов обърна специално внимание и на темите за липсата на инфраструктурна свързаност в региона, затруднената търговия и стокообмен, които според него са резултат и от незавършения процес на интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС, както и на отказът България и Румъния да бъдат приети в Шенген. 

Официалното откриване на 20-то юбилейно издание на Виенския икономически форум – Калин Пешов, Председател на УС на „Главболгарстрой“

„Присъединяването на двете държави в Шенгенското пространство ще има осезаем ефект по отношение предоставянето на услуги. Доставките на стоки и мобилността на работниците в трансграничните региони, повлияват положително както на строителния бранш, така и на частния сектор като цяло“.

Още от Built.bg:  Епъл" отново е най-скъпата компания в света

Двадесетото юбилейно издание на Виенския икономически форум беше открито от вицепремиера и министър на външните работи на България – Мария Габриел; посланик д-р Елена Кирчева – основател и генерален секретар на Виенския икономически форум; президентът на форума – посланик Виктор Якович; премиерът на Косово – Албин Курти; президентът на “Мармара Груп Фондейшън” д-р Акан Сувер и председателят на УС на „Главболгарстрой“ – Калин Пешов.

В рамките на следващия работен ден на форума във Виена, федералният министър по европейските въпроси и конституцията на Австрия подчерта ролята на разширяването на ЕС за повишаване доверието към Съюза и силната подкрепа на Австрия по отношение на Балканските страни. 

Д-р Каролине Едщатлер отбеляза предизвикателствата през изминалите години, подчертавайки необходимостта от структурни промени в рамките на ЕС. Тя наблегна на инвестициите в енергийна диверсификация, възобновяеми източници, иновации и сътрудничество.

Д-р Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка в периода 2019-2023 г., също постави акцент на енергията от възобновяеми източници и на ангажимента към декарбонизация, като говори и за европейската солидарност и мобилизирането на значителни средства за региона. 

От своя страна Марк Боуман – вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие – обърна внимание на глобалните предизвикателства като имиграцията и изменението на климата, като се съсредоточи върху мобилизирането на инвестиции от частния сектор. 

В рамките на форума, председателят на УС на “Главболгарстрой” наблегна и на пълната готовност на бизнеса да бъде стабилен партньор на държавата и акцентира върху  нарастващия интерес към публично – частни партньорства и достъп до финансиране за големите инфраструктурни проекти. 

На въпрос от публиката защо в Китай изграждат в кратки срокове скоростни влакове, а Европа забавя инфраструктурните си проекти, Пешов отговори, че ключът за това се крие и в регулациите и екологичните норми, които, макар и неоспоримо важни, често се оказват спънка по пътя на реализация на стратегически проекти.

Още от Built.bg:  "Гласът на бъдещето": Как София да извади на показ силните си страни

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам