Бюлетин

Балтийските страни отказват да внасят електричество от Русия

Поради наложените заради нашествието в Украйна международни санкции, руското предприятие за износ на електричество “ИнтерРАО” губи от днес възможността си да продава електроенергия на клиентите си в балтийските страни, предаде Франс прес.

“Става дума за важен етап по нашия път към енергийна независимост”, заяви министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис.

В петък енергийната борса “Норд пул” изпрати на “ИнтерРАО” уведомление, според което на руското предприятие се забранява извършването на търговия в балтийските страни поради международните санкции.

Литва, Латвия и Естония от години се стремят да бъдат енергийно независими от Москва, като увеличават вътрешното си производство и създават енергийни връзки със Скандинавия и други съседни страни.

В резултат вносът на руска електроенергия към Литва и Латвия, който достигаше 1300 мегаватчаса годишно, спадна до 300 мегаватчаса миналата година и вече е практически спрян. Латвия се отказа от вноса още в началото на май, а Литва и Естония спират да купуват руска енергия от днес.

По този начин “отказваме да финансираме агресора”, подчерта министърът на енергетиката на Литва. Руската електроенергия съставляваше 17% от вноса на електричество в Литва за миналата година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Кристалина Георгиева: Войната в Украйна влошава перспективите пред страните от инициативата "Три морета"

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам