Бюлетин

“Банк ъв Ингланд” показа първите банкноти с лика на крал Чарлз Трети

Английската централна банка (Bank of England, “Банк ъв Ингланд”) представи първите си банкноти с изображението на крал Чарлз Трети рано днес. Въпреки това те ще ще влязат в обращение от средата на 2024 г., за да заменят постепенно тези с изображението на кралица Елизабет Втора. Чарлз Трети стана крал през септември след смъртта на кралица Елизабет, която бе на трона 70 години, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от банката.

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз отпред, както и негова камея (вид овално изображение ли изделие, често използвано и в бижутерството, б.а) в прозрачния защитен прозорец на банкнотите, като в останалата си част остават сходно с настоящия дизайн.

“Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти”, каза в изявление управителят на “Банк ъв Ингланд” Андрю Бейли. Кралица Елизабет се появява за първи път върху банкнотите през 1960 г., за разлика от британските монети, които отдавна съдържат изображения на владетелите на страната.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да пуска първите монети с профила на Чарлз в общо обращение на 8 декември.
“Банк ъв Ингланд” не възнамерява да изтегля принудително банкноти с изображение на кралица Елизабет Втора, докато не бъдат износени, така че и двата вида банкноти ще бъдат в обращение няколко години.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам