Бюлетин

Банкери предупреждават: Политиката на повишаване на лихвените проценти ще продължи

Ръководителите на водещите национални централни банки потвърдиха днес своето виждане, че е необходимо да бъде продължена политиката на повишаване на лихвените проценти, за да бъде овладяна устойчиво високата инфлация. Те все още са уверени, че могат да постигнат това, без да предизвикат рецесия, стана ясно от изказванията на годишния форум на Европейската централна банка, посветен на проблемите на централното банкиране, който се провежда в Синтра, Португалия, предаде Ройтерс.

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл не изключи вероятността в рамките на няколко последователни заседания на УФР да бъде предприето повишаване на основната лихва, докато президентът на ЕЦБ Кристин Лагард потвърди очакванията на анализаторите и инвеститорите, че централната банка на еврозоната ще увеличи лихвените проценти на заседанието си през юли, отбелязвайки, че “това е вероятно”.

“Изобщо не бих изключил предприемането на подобен ход (повишаване на основната лихва – бел. ред.) при следващите няколко заседания (на Управлението за федерален резерв на САЩ – бел. ред.)”, заяви Пауъл.

Той отбеляза, че е необходимо процесът на спад при търсенето на работници и служители в САЩ от страна на работодателите да продължи и съответно ръстът на заплатите да бъде ограничен. Целта на УФР е чрез повишаване на основата лихва да ограничи темпа на повишаване на заплатите в страната, което да помогне за намаляване на инфлацията, посочват анализатори.

Кристин Лагард. снимка: AP

От своя страна Кристин Лагард зави, че е възможно забавящата се икономика на еврозоната да изпадне в рецесия през тази година, но подчерта, че това не отговаря на “основополагащото виждане на ЕЦБ”.

“Има да свършим още много работа”, подчерта президентът на ЕЦБ, визирайки мерките за ограничаване на високата инфлация.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев обмисля гратисен период за забраната за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили

От своя страна гуверньорът на “Банк ъв Ингланд” (Bank of England) Андрю Бейли заяви, че изненадващото решение от миналата седмица на Централната банка на Великобритания да повиши  водещия си лихвен процент с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) “отразява устойчивото състояние на британската икономика, съчетано с трайна инфлация”.

“Банк ъв Ингланд” в момента не предвижда, че икономиката на страната ще изпадне в рецесия, добави Бейли.

“Ще направил това, което е необходимо (за понижаване на инфлацията – бел. ред.)”, подчерта гуверньорът на “Банк ъв Ингланд”.

Управителят на Японската централна банка Кадзуо Уеда отправи послание, което се различава съществено от коментарите на неговите колеги от другите водещи централни банки, посочва Ройтерс.

Той каза, че “Банк ъв Джапан” (Bank of Japan) би “видяла основателна причина” за промяна на своята политика на ниски лихвени проценти, ако стане “очевидно ясно”, че инфлацията в Япония ще се ускори през 2024 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам