Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Банките в еврозоната отчетоха умерено облекчаване нa стандартите си за отпускане на жилищни кредити

Нетният дял на банките в еврозоната, отчитащи затягане на вътрешните си насоки или критерии за одобрение на заеми, се забави до 3 процента през първото тримесечие на 2024 г., спрямо дял от 9 процента през последното тримесечие на миналата година. Това показват заключенията от най-новото проучване за банковото кредитиране (Bank Lending Survey – BLS) на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани днес на страницата на институцията.

Банките в еврозоната за първи път от четвъртото тримесечие на 2021 г. отчетоха умерено нетно облекчаване на своите кредитни стандарти за жилищни кредити за домакинствата (минус 6 процента).

Кредитните стандарти за потребителски кредити и други заеми за домакинствата в еврозоната се затегнаха допълнително (9 процента).

Възприемането на рисковите експозиции продължи да оказва затягащ се натиск върху всички категории кредити, докато конкуренцията при жилищните кредити допринесе за облекчаване на кредитните стандарти.

За второто тримесечие на настоящата година банките в еврозоната очакват умерено нетно затягане за заемите за фирми и непроменени кредитни стандарти за заемите за домакинствата, отчита още проучването на ЕЦБ.

Банките отчитат и по-нататъшен значителен спад в търсенето на заеми  от бизнеса, както и малък спад в търсенето на жилищни заеми, докато търсенето на потребителски кредити и други заеми за домакинствата е като цяло стабилно през първото тримесечие на 2024 г.

Както се случи през последните тримесечия, по-високите лихвени проценти, наред с по-ниските инвестиции в дълготраен капитал на фирмите, и по-ниското потребителско доверие на домакинствата оказаха забавящ ефект върху търсенето на заеми.

Значителният спад в търсенето на заеми от страна на фирмите контрастира с предишните очаквания на банките за стабилизиране. Банките очакват умерен нетен спад в търсенето на кредити за фирми и нетно увеличение на търсенето на кредити за домакинства през второто тримесечие на 2024 г.

Още от Built.bg:  Джулиан Асандж ще бъде освободен след 14-годишна съдебна драма

Според банките, участващи в проучването на ЕЦБ, достъпът до финансиране се е подобрил по отношение на ценни книжа и в по-малка степен – за паричните пазари, докато достъпът до финансиране на дребно се е влошил през първото тримесечие на годината.

Банките от еврозоната съобщиха и за допълнително подчертано положително въздействие от решенията на ЕЦБ относно основните лихви върху техните нетни лихвени маржове през последните шест месеца, въпреки че се очаква кумулативното въздействие да намалее през следващите шест месеца.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам