Бюлетин

Бедствено положение в Царево след поройните валежи

Кадри: FB/Elena Kumcheva, FB/Jordan Todorov

Заради наводнения и интензивни валежи в Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

В къмпинг “Нестинарка” много от приземните етажи на сградите са наводнени. Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг “Арапя”. По информацията на МВР, в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец е затворена.

Снимка: БТА

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен – жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код – втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево във връзка с бедственото положение вследствие на обилните валежи и силния вятър в региона. В 19:00 часа предстои брифинг в сградата на общината.

Снимка: БТА

На място вече са екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. В овладяване на последствията от бедствието се включват и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерството на отбраната. Министерският съвет е в постоянна връзка с кмета на Царево и областния управител.

Още от Built.bg:  Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам