Бюлетин

Белга: Лимбургски фирми заменят цимента с въглероден диоксид като свързващо вещество за строителни блокове

Снимка: Белга

Компанията за безотпадно производство “Орбикс” (Orbix) от Генк и производителят на строителни материали “Мастерблок” (Masterbloc) от Масмехелен са успели да разработят строителни блокчета, използвайки за свързващо вещество въглероден диоксид вместо цимент, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Новите строителни блокчета “Карбстоун” бяха представени вчера в присъствието на регионалната министърка на околната среда Зухал Демир.  

Технологията “Карбстоун”, патентована от “Орбикс” през 2011 г., преобразува чрез въглероден диоксид метална шлака, оставаща при производството на стомана, в рециклируеми продукти с добавена стойност. Въглеродният диоксид играе ролята на свързващо вещество, което замества цимента.

“Процесът не само превръща металната шлака в продукт с добавена стойност, но е и полезно приложение на въглеродния диоксид, отделян при дейността на компаниите”, заяви директорът на “Орбикс” Серж Селис при представянето на “Карбстоун”. По този начин се намаляват екологичният отпечатък от производството на цимент (10 на сто от световните емисии) и емисиите на парникови газове, тъй като емисиите от въглеродния диоксид могат да се използват повторно и да се рециклират.  Самите блокчета също могат да бъдат рециклирани.

“Строителният сектор е отговорен за 40 на сто от емисиите на въглероден диоксид. Ето защо не е учудващо, че погледът на фламандското правителство е насочен главно към строителните компании, търсейки партньори за намаляване на нашите [въглеродни] емисии”, каза Зухал Демир.

Въпреки че новите строителни елементи не се отличават значително от традиционните бетонни блокчета, но имат свои предимства. Например вече не се налага да се използват кариери за добив на пясък: целият рециклируем материал идва от металната шлака, оставаща в металообработващите предприятия. Новите блокове не се влияят от растящите цени на бетона, които през изминалата година се увеличиха с 65 процента.

Още от Built.bg:  След десетилетия реставрация древен дворец в Рим отново е отворен за туристи

Първите строителни блокчета “Карбстоун” ще бъдат използвани при ремонта на офис сградата на “Конфинимо” (Cofinimmo) в Мехелен, в която се помещава централата на Агенцията за обществени отпадъци на Фландрия.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга.)

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам