Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха след атентата в Брюксел

Снимка: AP

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като тази нощ в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка “Ислямска държава”, съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Първите съобщения сочат, че нападателят е стрелял по минувачи по улицата и по пътници в такси. В “Телеграм” извършителят, чиито имена се различават в отделните медии, е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

Брюксел, Белгия, снимка: AP

Тази вечер в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция, и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. Мачът бе прекратен преждевременно, а зрителите все още остават в стадиона “Крал Бодуен” до решение на полицията как безопасно да бъдат изведени. По данни от полицията в района на стадиона са открити оръжия. Жителите на Брюксел са призовани да останат по домовете си.

По-рано днес местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Според тях терористичен удар може да се очаква от постоянно пребиваващи в страната, а не от пришълци отвън.

“Ислямска държава” пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам