Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши за осма поредна година да не отваря досие за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, информира МОСВ.

На заседанието са представени усилията на българските власти за предприемане на всички необходими мерки за опазване на видовете и местообитанията в пролома при изграждането на последния участък от тази стратегически важна транспортна връзка, уточняват от ведомството.

След приемането, през миналата година, на специфични и подробни цели на опазване за защитени зони „Кресна“ и „Кресна-Илинденци“, основният акцент сега е извършеният анализ на съответствието на оценката за съвместимост с утвърдените цели както и подобряването на проекта за избрания вариант за изграждане на автомагистралата.

Българските власти са изразили съжалението си, че в своите усилия не са подкрепени по конструктивен начин от неправителствените организации, но са приветствали предложението на Бюрото на Конвенцията за техническа работна среща, която да се проведе в България през април с участието на международни експерти с опит в изграждането на устойчива линейна инфраструктура, уточняват от екоминистерството.

Представянето на чуждия опит и добри практики и предложения за това как същите могат да бъдат приложени в конкретната ситуация ще бъде още една възможност за намиране на най-доброто решение и механизми за опазване на богатото биологично разнообразие в района на Кресненското дефиле.

Това ще представи и добра възможност за конструктивен диалог с гражданското общество и местните общности.

На заседанието на Постоянния комитет българската делегация е призовала препоръките на Конвенцията да бъдат приложими и да се търси баланс между опазването на дивата флора и фауна и гарантирането на живота, здравето и благосъстоянието на хората.

Още от Built.bg:  Министърът на икономиката: Разчитаме на обективност по делото с Пловдивския панаир

Подчертан е и фактът, че препоръките трябва да бъдат в духа на Конвенцията, като тяхната основна цел е да подпомагат държавите при изпълнение на техните задължения по практичен начин, а не да се намесват в суверенитета им.

Постоянният комитет насърчава усилията на българските власти, но призовава за по-активно сътрудничество с неправителствените организации.

Призив, към който Министерството на околната среда и водите се присъединява и остава отворено за диалог и конструктивни предложения от неправителствените организации от Коалиция „Да спасим Кресна“, както и от всички останали заинтересовани страни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам