Бюлетин

Безпрецедентно: Европейската централна банка повиши водещата си лихва с 0,75 процентни пункта до 1,25 на сто

Снимка: AP

Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта, като и сигнализира за по-нататъшни повишения, предадоха световните агенции. Така институцията приоритизира борбата си с инфлацията, въпреки че икономиката на Европейския съюз се насочва към рецесия през задаващата се зима.

След днешното решение лихвата по операциите по рефинансиране става 1,25 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 0,75 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 1,50 процента.

Тази стъпка “ще осигури навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2 на сто”, пише в съобщение на банката.

“През идните няколко срещи Управителният съвет на ЕЦБ очаква да повиши допълнително лихвените проценти”, за да намали търсенето и да смекчи риска от трайни инфлационните очаквания, посочват още от ЕЦБ.

Членовете на Изпълнителния съвет на банката в продължение на седмици се колебаеха дали увеличението на основната лихва да е с 50 или 75 базисни пункта, след като през юли я повишиха с 50 базисни пункта, вдигайки показателя за първи път от 11 години.

Също така ЕЦБ повиши и значително прогнозата си за инфлацията в еврозоната, залагайки на 8,1 на сто за настоящата година, предаде Франс прес.

През 2023 г. ЕЦБ очаква инфлационният темп във валутния съюз да се забави до 5,5 процента, а през 2024 г. – до 2,3 процента. Франкфуртската институция преразгледа възходящо оценката си за икономическия растеж за тази година до 3,1 процента, допълва Ройтерс.

За идната година обаче ЕЦБ залага на 0,9 на сто, а през 2024 г. очаква ускоряване на растежа до 1,9 процента. През юни прогнозите сочеха съответно 2,8 процента за 2022 г. и по 2,1 процента за 2023 и 2024 г.

Още от Built.bg:  Андрей Цеков: Започва разширяването на 20 първокласни пътни участъка до габарита на скоростни пътища

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам