Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Би Би Си: Лиз Тръс обяви, че подава оставка

Британският премиер Лиз Тръс обяви, че подава оставка като премиер на Великобритания, съобщи Би Би Си.

Какво се случи до тук?

Призована от опозицията да даде обяснения пред парламента в понеделник, британската премиерка трябваше да се появи след ново публично унижение: изоставянето на нейната икономическа програма от новия й министър на финансите.

Задълбочавайки неловката ситуация, тя три дни мълчеше, а вместо нея пред въпросите на опозицията се изправи Пени Мордонт, която отговаря за връзките на правителството с Камарата на общините и понякога е спрягана за наследник на Тръс на премиерския пост.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър разкритикува “пълния вакуум” начело на властта.

Къде е премиерката? Тя се крие, избягва въпросите, страхува се от собствената си сянка”, заяви бурно Стармър. “Къде е тя?”, повториха депутатите.

Тя “се крие на Даунинг стрийт, ужасена от факта, че трябва да отговаря за щетите, които причини”, смята Кирстен Осуалд от Шотландската национална партия. “Ако тя няма куража да дойде днес, има ли смисъл да се връща?”.

Снимка: AP

Мордонт се извини три пъти от името на Тръс за скорошните сътресения, които “засилиха безпокойството”, и посочи “сериозни причини”, за да обясни отсъствието й от изслушването пред опозицията, без да предостави повече детайли. Тя “не се е скрила под бюрото”, увери Мордонт, с което развесели присъстващите.

По-късно Лиз Тръс дойде в парламента, седна мълчаливо и остана с празен поглед, докато новият министър на финансите Джеръми Хънт обясняваше пред депутатите своя завой на 180 градуса по отношение тавана на бюджета. Премахвайки повечето от обявените през септември мерки, той превърна в куха черупка икономическата политика на Тръс, която разтърси пазарите с исканията си да поднови растежа чрез намаляване на данъците в размер на десетки милиарди лири, покрити от държавния дълг.

Още от Built.bg:  Даниил Видински е новият български патриарх

Накрая Хънт говори и за замразяването на енергийните сметки за някои лица, което беше предвидено да трае две години. Изключително скъпата заради растежа на цените за енергия мярка ще бъде преразгледана през април. Намаляването на данъка върху приходите също беше отложено “за неопределено време”.

От Даунинг стрийт настояват, че Тръс продължава да ръководи страната и “е работила тясно” с Хънт, “за да се приеме този подход”.

Несъстоятелна

Единственото публично действие на Лиз Тръс от петък насам бяха няколко туита, като в един от тях, написан в понеделник, тя призна, че “британците имат нужда от стабилност”, на фона на изблик на паника сред консерваторите, две години преди следващите парламентарни избори.

Снимка: AP

Свряла се в премиерската резиденция извън Лондон през уикенда след катастрофална пресконференция в петък, на която тя се врътна и напусна след осем минути, Тръс изглежда е загубила всякаква власт, докато гневът нараства и някои от депутатите в нейния консервативен лагер заговорничат за свалянето ѝ.

Консервативната преса громи Тръс, чийто правителствен план беше направен на пух и прах. Четирима депутати вече се обявиха публично за нейното отстраняване, 41 дни след като дойде на власт. Десетки други са готвят за вот на недоверие.

Кризата на доверие, последвала бурята на финансовите пазари вследствие обявените бюджетни планове, толкова се засили през последните дни, че Тръс пожертва предишния министър на финансите и неин приятел Куази Куартенг в петък. Повечето британци искат оттеглянето ѝ, а резултатите от допитванията са катастрофални за консерваторите.

В момента Джеръми Хънт – на два пъти неуспешен кандидат за Даунинг стрийт, но опитен и спокоен политик, който е бил министър на външните работи и на здравеопазването, изглежда като пилота в самолета.

Още от Built.bg:  Управителят на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение

С постоянното си присъствие от петък насам, той изглежда решен да бъде “честен” с британците.

“Мисля, че Джеръми Хънт е де факто премиерът”, споделя депутатът Роджър Гейл пред Скай Нюз.

“Не мисля, че положението може да бъде удържано и че тя ще остане още дълго”, заяви депутатката Анджела Ричардсън пред радио “Таймс”, като приписа на Тръс отговорността за дупка от “10 милиарда лири”, изгубени в кризата след анонсирането на бюджетните планове на 23 септември, които “сега трябва да бъдат попълнени”.

Източник: БТА/Андрей Несторов

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам