Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Би Би Си разкрива връзките на криптокралицата Ружа Игнатова с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.

В рубриката “Панорама” Би Би Си ще излъчи пореден материал за Ружа Игнатова. Неговото съдържание обаче вече е качено на страницата на медията и в него се търси отговор на въпроса успяла ли е Ружа Игнатова да се порадва на откраднатите милиарди или е била убита от хората, на които е платено да я пазят.

От Би Би Си припомнят, че когато следователи от САЩ и Германия са тръгнали по следите на Игнатова тя е взела рано сутринта през октомври 2017 година полет на Ryanair от София до Атина, за да не бъде видяна никога повече.

В търсене на истината, Би Би Си разследва нейния вътрешен доверен кръг. От медията научават, че човекът, на когото е възложена ролята да пази Игнатова е Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки. От документите, повечето от които български, може да се заключи, че Таки е използвал финансовата мрежа на OneCoin на Игнатова за пране на приходите от наркотрафик.

В България Таки има почти митичен статут. Той е заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна организация и контрабандист. Той и сътрудниците му са били разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не е бил успешно обвинен за каквото и да било. Смята се, че Таки живее в Дубай.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Български източник, близък до Игнатова, казва пред Би Би Си, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за охрана. В документ от информатор на полицията обаче се казва, че е чул зетя на Таки пиян да казва, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 година, а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море.

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, че той я е убил, е вярна, казва разследващият журналист Димитър Стоянов. Би Би Си обаче уточнява, че не успяла да провери независимо твърдението.

Снимка: Wikipedia

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам