Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Би Би Си: Служител на “Чернобил” бил принуден да краде гориво от руските сили, за да предотврати потенциална катастрофа

Снимка: BTA/AP

Бившата атомна електроцентрала в Чернобил, която стана през 1986 г. сцена на най-тежката ядрена авария в историята, бе превзета от руските въоръжени сили през първия ден от инвазията в Украйна. Сега тя отново е под украински контрол. Йогита Лимайе от Би Би Си е сред първите журналисти, получили възможност да посетят АЕЦ “Чернобил” след изтеглянето на руските сили.

Лимайе първо припомня в своя репортаж хронологията на събитията: руски танкове и бронетранспортьори обкръжили бившата атомна централа на 24 февруари следобед, след като влезли в Украйна от съседна Беларус, която е само на около 16 километра на север. Около 170-те украински охранители на АЕЦ “Чернобил” били задържани в подземната част на комплекса. След това руски войници претърсили помещенията за оръжия и експлозиви.

На инженерите, служителите по контрола и другия технически персонал им било позволено да продължат да работят. През следващите два дни в АЕЦ “Чернобил” пристигнали екипи на руската държавна агенция за атомна енергия Росатом.

Служителите на бившата централа поискали да запазят контрол върху нейната поддръжка. АЕЦ “Чернобил” не работи, но на място се съхраняват радиоактивни отпадъци. При липса на правилен мониторинг има сериозен риск от изтичане на радиация, отбелязва Би Би Си и припомня, че след аварията през 1986 г. са били похарчени милиарди долари за почистване на обекта и предотвратяване на по-нататъшно радиоактивно замърсяване.

“(Руснаците) искаха да разберат как е стопанисван обектът. Те искаха информация за всички процедури, документи и операции. Бях уплашен, защото разпитите бяха постоянни, а понякога – и с насилие”, разказа пред Би Би Си Олександър Лобада, който отговаря за радиационната безопасност.

Още от Built.bg:  Анализ на Ройтерс: Защо трябва да ви е грижа за изборите за Европейски парламент

Когато руснаците установявали, че някое от контролните помещения е заключено, и не откривали ключа, те прониквали вътре, като изрязвали частта от вратата, където е ключалката.

“Постоянно трябваше да преговаряме с тях и да се стараем да не ги обидим, за да позволят да персонала на стопанисва обекта”, разказа инженер Валерий Семьонов.

Когато електроснабдяването на бившата атомна централа бе прекъснато за три дни, Валерий положил неимоверни усилия да намери гориво, за да продължи генераторът да работи. Той довери пред Би Би Си, че дори откраднал гориво от руснаците.

“Ако бяхме останали без ток, можеше да стане катастрофа”, обясни Олександър. Щеше да има опасност “да бъде изпуснат радиоактивен материал. Можете добре да си представите в какъв мащаб. Бях уплашен не за моя живот. Бях уплашен какво може да се случи, ако не съм там да наблюдавам централата. Уплашен бях, че ще настане трагедия за човечеството”, довери той.

Районът зад АЕЦ “Чернобил”, известен като Червената гора, е едно от най-радиоактивните места на Земята, отбелязва Би Би Си. Направени от дронове снимки, разпространени от украинската армия, показват как руски войници копаят там окопи и дори стоят в тях. Това бе потвърдено пред Би Би Си от служители на бившата централа.

Това е доказателство колко малко са знаели руските войници за радиационната безопасност, отбелязва авторката на материала.

Според украинската държавна ядрена агенция Енергоатом те са били изложени на “значителни дози” радиация.

Руските войници натрупали чували с пясък пред саркофага, покриващ авариралия ядрен реактор, за да се защитават при нападение. Валерий говори подигравателно за това: според него украинската армия не би си и помислила да стреля по ядрен реактор.

Още от Built.bg:  Зеленски призова Байдън и Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир в Швейцария

Служители на АЕЦ “Чернобил” разказаха, че когато се изтегляли, руските войници откраднали каквото можели да носят и отвели със себе си задържаните охранители, които са от Националната гвардия на Украйна.

“Успяхме да запазим обекта в безопасност”, горд е Валерий. Той обаче се притеснява за съдбата на 169-те украински охранители, отведени от руските сили.

Няма потвърждение къде са държани тези бойци от Националната гвардия на Украйна. Служителите на АЕЦ “Чернобил” обаче смятат, че те са отведени в Русия.

Предишният украински президент Петро Порошенко посети вчера бившата централа, като достави на персонала храна и други необходими неща.

Авторката Йогита Лимайе обяснява по този повод, че сега обектът е достъпен само по “черен път”, тъй като мостът, водещ към Чернобил, е бил взривен, за да бъде спряно руското настъпление.

Петро Порошенко отправи предупреждение към света.

“Може ли да сме сигурни, че руски войници няма да се появят утре тук? Моят отговор е не. (Руският президент Владимир) Путин е напълно непредсказуем. А границите не спират (ядрения облак). Той може да достигне Източна Европа, Централна Европа и дори Великобритания. Опасността от ядрено замърсяване в Европа е много голяма, докато Русия продължава тази война”, предупреди бившият украински президент.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам