Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Библиотеката в Бургас е най-красивата в Европа

Автор: Built.bg

Снимки: Регионална библиотека „Пейо Яворов“

Изцяло новата и преобразена Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас спечели голямата награда в конкурса на Европейската комисия “Regiostars 2023”. За приза се състезаваха 228 проекта, а отличията бяха връчени на специална церемония в Острава, Чехия.

Българският проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. спечели специалната награда на публиката. Сградата беше сред петте номинации в категорията „Европа по-близо до гражданите“.

Всъщност сагата с намирането на сграда на библиотеката е на няколко десетилетия. И доскоро тя е била пръсната в няколко различни сгради из Бургас. Основана е през далечната 1888 г. като Бургаска общинска библиотека. 5 години по-късно се мести на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, където се връща обратно 133 г. по-късно в нова и изцяло обновена сграда.

Промяната настъпва през 2019 г., когато старото немско училище и болница в Бургас са съборени, а на тяхно място започва изграждането на новата библиотека на града. Проектът е за почти 10 млн. лв., една трета от които са осигурени от ОПРР, а останалите чрез финансов инструмент от Фонда за градско развитие.


„От 30 години работя в библиотеката и сме се местили почти на всеки 2-3 години – никога не сме имали една сграда, в която всичко да е заедно. А обещания за нова сграда, която да побере целия фонд и дейности на библиотеката има поне от 70 години“, разказа пред Built.bg директорът Яна Кършийска.

Ремонтът приключва за 2 години, а новата сграда е открита на 1 април 2021 г. Много доброволци, жители и гости на Бургас се включват в пренасянето на фонда на библиотеката от четирите стари сгради в новата. Тя е съвременна и модерна и е разположена на близо 4000 кв. метра.

Изградена е в по-голямата си част от стъкло, както отвън, така и отвътре. Фасадата е осеяна със стотици думи – по идея на Бургаската писателска общност, а думите са предложени от културни дейци, гости и граждани на Бургас. Сред тях са солидарност, духовност, знание, море, слово, мъдрост, култура, устрем и много думи като целта им е да мотивират и вдъхновяват.

Новата модерна сграда разполага с четири етажа, един подземен и три надземни. Всъщност поради своята многофункционалност библиотеката е наречена Център за съвременно изкуство и култура. Включва модерни зали, кафене, музейна и изложбена част, голям паркинг за посетителите.

Промяната е усетена веднага. До 2019 г. новите читатели в библиотеката били под 4000 годишно. След преместването в новата сграда те са по 1500 на месец. А броячът на посещенията отчита 250 000 индивидуални посетители годишно. „Имаме постоянни читатели от Варна, Велинград и други краища на България, което е изключително приятно и вдъхновяващо – показва колко много се харесва промяната на хората“, допълва Яна Кършийска.

Дигитализирането на библиотечния фонд е основен приоритет на работещите там. Библиотеката разполага с около 600 000 книги и материали – всичко преди 70-те години вече е дигитализирано и не малка част от останалото съдържание. Процесът ще продължи, казва директорът: „Дигитализацията е важна, за да стига това, което имаме до хората, а не просто да се пази и трупа, защото иначе подлежи на специален режим на съхранение и не може да се ползва активно“.

Нещо уникално за библиотеката е, че от скоро работи денонощно. Първоначално имало много критици на идеята, но решението се оказало работещо. „Има интерес и има нужда от това работно време. Виждала съм с очите си група от млади хора в 4 часа сутринта, които са се събрали и учат и това е доказателството, че това е смислено и полезно“, разказва Кършийска.

Според директора модерната среда е от огромно значение за по-големия интерес към библиотеката в последните 2 години. Средствата са се отплатили. „В момента в Бургас е модерно да се чете. Вложените пари привлякоха младите хора. Когато се създаде добра среда децата и младите имат отношение и желание да идват и да четат“, казва тя.

Центърът за съвременно изкуство и култура се е превърнал в нещо много повече от преди – има допълнителни възможности за творческо развитие. Провеждат се различни образователни и творчески курсове – писане на книги, създаване на комикси, майсторски арт класове, кръжоци по приложни изкуства. В неделя пък се рисува с вино и прожектират ретро филми.

Концепцията на новата сграда е да създаде комфорт за съвременния читател – компютри и модерна техника, лесен достъп до литературата и научните публикации и удобни мебели. Например зоните за групова и индивидуална работа са оборудвани с пуфове, ергономични столове и бюра и дивани. За най-малките пък са обособени цветни пространства с много игри за забавление.

И не на последно място – обновените зали могат да се използват и за провеждане на корпоративни и бизнес срещи. На място вече се организират форуми и събития, а артистичната и по-нетрадиционна среда се оказва изключително търсена и желана. Сградата е снабдена и със съоръжения за достъп на хора в неравностойно положение и в риск от социално изключване.

За получената награда директорът Яна Кършийска признава, че била изключително изненадана и никой от екипът й не я е очаквал. Но са щастливи, че са отличени в конкуренция с модерни проекти от Сингапур и Западна Европа.

Концепцията им за следващата година остава същата – гъвкавост и устойчивост, така че историята и всичко, което имаме като нация да се покаже по модерен и интересен начин. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам