Бюлетин

Бизнесът и правителството в мир: компенсации за ток и газ ще има за май и юни

Азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с представители на работодателски организации и синдикатите, на която са обсъдени компенсациите за следващите месеци и евентуални законодателни промени в Закона за енергетиката.

Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации за май и юни, всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и юни. Едновременно с това се договорихме, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата, заяви Кирил Петков. Александър Николов допълни:

Тоест цената за май в крайна сметка няма да е по-висока от тази през април.

Александър Николов. снимка: БТА

С бизнеса и профсъюзите ще работим заедно за законопроект, който в следващите седмици да мине през Народното събрание и да даде дългосрочен механизъм за компенсации, така че срещите ни да не са ежемесечни, а да имаме дългосрочен план. Така всеки един от бизнесите ще може да прогнозира какви ще му бъдат разходите за енергия, допълни още министър-председателят.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев потвърди резултатите от разговора и каза, че с мерките, които правителството обещава да продължи за май и юни, но с изричната уговорка да има и дългосрочно устойчиво решение, предприемачите могат да бъдат спокойни.

От своя страна работодателите успокоиха “всички български предприемачи, всички работещи и всички онези, които искат цените на тока да не се покачват, а да се покачват възможностите на хората да бъдат по-платежоспособни”, като изтъкнаха, че са имали “ползотворен диалог” с правителството.

Още от Built.bg:  Осигурени са 30 млн. лева за индексация по 57 договора по Оперативна програма "Региони в растеж"

Към момента исканията на работодателите относно цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план и цената на природния газ, ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен, допълни Велев. Въпреки това работодателите остават в протестна готовност.

Добри Митрев съобщи, че утре в 15.00 ч. представители на транспортния бранш ще имат среща при премиера, посветена на проблемите в сектора и исканията на бранша.

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам