Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Бизнесмени възстановяват нимфеума на Бунарджика

По инициатива на кмета на район “Централен” в Пловдив Георги Стаменов започва реконструкцията и консервацията на нимфеума на Бунарджика, под който има чешма с изворна вода. Възраждането на Светилището на нимфите – едно от емблематичните места на “Хълма на изворите”, както е било наричано тепето от древни времена, се финансират изцяло от сдружение “Бизнесът за Пловдив”, в който членуват едни от най-големите пловдивски фирми.

За БТА Стаменов уточни, че проектът е дипломна работа на архитекти, които придобиват квалификация за работа с паметници на културата и печелят първо място в шестия национален конкурс за опазване на архитектурното наследство на IKOMOS. Той добави, чe вече са готови да започнат същинската работа.

Изглед към Бунарджик, снимка: wikipedia.org

На този етап се предвижда укрепване на съоръжението, тъй като колоните са трайно амортизирани в долната си част поради атмосферното влияние. Подпрян е куполът. На следващия етап ще се демонтират колоните и ще възстановят със същия материал, разказва Стаменов. Нимфеумът на Бунарджика е построен в римско време, пръв за него разказва известен западноевропейски пътешественик през XVI век.

Като легенда се разказва, че който е пил вода тука, се е връщал в Пловдив или е оставал тук да живее, добави кметът. През 20-те години на миналия век, при земетресение, той е изцяло срутен. През 1933 година по инициатива на тогавашния кмет на Пловдив Божидар Здравков започва неговото възстановяване и придобил вида, в който е сега, обясни кметът на район “Централен”.

“След близо 90 години времето и атмосферното влияние са го полуразрушили. Възстановяваме го, за да може в следващите 100 години пловдивчани и гостите на града да му се любуват, каза Стаменов и добави, че безспорно очаква да стане нова атракция на Пловдив. Заложено е по проект да се разкрие и извора, откъдето изтича и днес водата в чешмата на нимфеума. Всичко се извършва под зоркото наблюдение на археолози, коментира Георги Стаменов.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам