Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има отделна цена на газа за бита

Winter Alaska Pipeline Oil Snow  - Robzor / Pixabay

През януари 2022 година от страна на правителството бяха анонсирани намерения за изменение на начина на функциониране на пазара на природен газ. Беше заявено, че “Булгаргаз” като обществен доставчик има достъп до всички възможни ресурси, всички дългосрочни договори, които България е получила през годините, както и достъп до хранилището в Чирен.

Благодарение на тези инструменти, “Булгаргаз” разполага с определен ресурс. Този ресурс, на първо място, ако се следва функцията на обществен доставчик, следва да е в полза на обществото, след това в полза на индустрията.

Това пишат до премиера Кирил Петков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) във връзка със ситуацията на пазара на природния газ.

Направените в публичното пространство изявления създават внушението, че индустрията не е част от обществото, а действа в негов ущърб. Считаме индустрията за един от основните стълбове на обществото. Индустрията е тази, която дава облик на националната ни икономика. От жизненоспособността на националната ни икономика зависи благосъстоянието на всеки член на обществото, в т.ч. и битови, и индустриални субекти, се допълва в писмото.

Потреблението на природен газ от страна на индустрията възлиза на около 11 400 000 MWh/годишно, формирайки приблизително 37 процента от вътрешния пазар. Така индустрията е най-значимият потребител на природен газ в страната. Защитата на обществения интерес, в контекста на снабдяването с природен газ, е немислима без участието на индустриалните потребители.

За индустрията е от изключителна важност сигурността на доставките на природен газ, която е основна причина съществена част от индустриалните потребители да имат сключени договори с “Булгаргаз” до края на 2022 г., като количествата по тези договори са заявени още през третото тримесечие на миналата година и при клауза от вида “получи или плати”.

Още от Built.bg:  Седмицата в срещи на върха: Как светът ще помогне на Украйна

Убедени сме, че тези заявки за значителни количества са съществено важни за “Булгаргаз”, за да е в състояние да изпълни дългосрочните си договори, които е сключил със своите доставчици още преди години, както и да оптимизира своите разходи за доставка на природен газ за България – разходи за капацитет и други, пишат още от АИКБ, БСК и КРИБ.

Същевременно не е за подценяване и коректността на индустрията, при изпълнение на своите задължения за своевременно заплащане и приемане на заявените количества. Без съществения принос на индустриалните потребители, “Булгаргаз” едва ли ще е в състояние да изпълни своите дългосрочни ангажименти за количества и плащания към своите доставчици.

Справедливите взаимоотношения между “Булгаргаз” и индустриалните консуматори на природен газ са от полза за всички – държавата, битовите и индустриалните потребители.

От направените в публичното пространство заявления се създава невярното внушение, че индустрията се облагодетелства за сметка на останалите потребители, като на база на това се прокарва идеята, че е необходимо количествата от договорите на най-ниски цени да отиват максимално за удовлетворяване на нуждите на потребителите, снабдявани по регулирани цени, докато за индустрията ще се продава на значително по-високи цени. Искаме да обърнем внимание, че постигането на максимално ниски цени за битовите потребители е невъзможно без миксирането на доставките им с тези на индустриалните потребители.

Считаме, че настоящото ценообразуване на “Булгаргаз” към неговите клиенти е справедливо, като то работи в полза на всички участници, посочват от АИКБ, БСК и КРИБ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам