Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Бизнесът: Заради цените на тока – спешено свикване на КСНС и среща с премиера Петков

Снимка: БТА

Работодателските организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката ни. Ситуацията около цената на електроенергията за небитовите потребители е много по-заплашителна за икономиката ни спрямо финансовата криза, започнала през 2009 г. Очаква се средната цена за месец декември т.г. значително да превиши тази за ноември“, посочват от АИКБ.

В позицията се цитират данни, според които офертите на съседни европейски пазари и сделки на пазара “Двустранни договори” на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 г. са за над 700 лева/MWh.

От работодателските организации не изключват средните цени да надхвърлят и 1000 лева за мегаватчас.

“Необходими са изключително бързи, концентрирани и съгласувани действия на държавните институции, за да се избегне вероятността много от първоешелонните и структуроопределящи предприятия да не подновят работа в началото на 2022 г., което пък би довело и до верижен ефект”, се посочва в писмото.

Искането на национално представените работодателски организации е изпратено до президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам