Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Благоевград обсъжда мащабен проект за парк без аналог на Балканите

Снимка: БТА

Мащабен проект за обновяване на аквапарка в Благоевград и увеличаване до четири пъти територията на парк “Бачиново” предизвика дебат сред жителите на града. Той беше поставен за обществено обсъждане още на фаза проектна идея в първите дни на 2022 г. и привлече десетки благоевградчани на живо в зала “22 септември” и онлайн. Дебатът продължи повече от три часа, а в дните след обсъждането се пренесе в социалните мрежи.

До 14 януари жителите на града и заинтересовани страни можеха да дават становища и предложения за намерението за поемане на дългосрочен дълг, необходим за реализиране на инвестиционното намерение, а днес проектът ще бъде визуализиран на площад “Георги Измирлиев” в Благоевград, където също ще се събират идеи от гражданите.

Снимка: newblg.bg

Идеята на проекта, който носи работното заглавие “Scapto Therme AquaPark Bachinovo” предвижда цялостна реконструкция на открития и на закрития плувен комплекс в Благоевград и изграждане на СПА комплекс с минерална вода, мащабно разширяване на парк “Бачиново”, изграждане на подземен паркинг, автобусна спирка, която да е свързана с местността “Картала” над Благоевград и цялостното обособяване като един завършен туристически продукт, каза в интервю за БТА кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Снимка: newblg.bg

За реализиране на проекта общината предвижда да поеме дългосрочен дълг до 29 млн. лева.

Илко Стоянов – кмет на община Благоевград.

Илко Стоянов разясни защо общината предвижда да се ангажира с дълг, каква е причината да се насочи към този проект и какъв ще е дългосрочният ефект от реализирането му.

Г-н Стоянов, проектът “Scapto Therme AquaPark Bachinovo” е първият мащабен проект, към който се насочвате като кмет на община Благоевград от встъпването Ви в длъжност през лятото на 2021 година. Защо започвате именно с него?

Защото се появи възможност за финансиране на този проект чрез Фонда за устойчиви градове. Някой от предвидените от администрацията проекти щеше да е пръв, просто този е най-готов и в момента има възможност за неговото финансиране. Това е форма на финансиране, която се ползва от всички развити общини в България. Не е ново за страната, ново е за Благоевград. Отделно в момента няма много възможности за финансиране, особено за мащабни проекти. Това е единственият вариант и ние се опитваме да се възползваме от тази възможност.

Още от Built.bg:  Built анализ: Дървесина вместо бетон - иновация за бързо строителство


Какви ползи ще донесе реализирането на този проект за Благоевград?

Огромни. Искам да подчертая, че в момента парк “Бачиново” е на територия от около 70 декара, а проектът предвижда той да се разгърне до 400 дка. Това е нарастване в пъти и Благоевград има абсолютната даденост да разгърне мащабно съоръжение, което няма аналог на Балканите. Ние не говорим за обикновен парк, а за мащабно съоръжение като територия и съдържание на това, което ще бъде изградено в него.

Каква възвращаемост предвиждат разчетите при реализиране на проекта?

Достатъчни, за да покрива разходите на месечна база плюс реализиране на нелоша печалба. Разчетите показват генериран приход малко под три милиона лева на година.

Колко работни места предвиждате да бъдат разкрити с реализиране на този проект?

Преките работни места, които ще бъдат разкрити, са около 40. Общината няма за цел да става работодател. Нашата цел е да се създаде възможност на бизнеса да се развива и да разкрива работни места, а косвените ще бъдат много. Не сме подготвили точни цифри, но цялата икономика на Благоевград, свързана с туризма, ще се повлияе положително – това са хотели, заведения, всичко.

При разчетите отчетено ли е влиянието на COVID-19 върху туризъм, пътувания, отдих?

В случая COVID-19 не оказва негативен ефект, тъй като в световен мащаб пандемията накара хората да се обърнат към природата и парковете се превърнаха в предпочитано място. Консултанти разработиха и стресови модели, които включват увеличение на разходите, увеличение на заплати, посещаемост под 50 на сто от капацитета и паркът пак ще е на печалба.

Какви са плюсовете за града от реализирането на този проект?

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

Огромни. Искам да подчертая, че паркът ще е върху територия от 400 декара, а сега е 70 декара. Благоевград има абсолютна даденост да разгърне мащабно съоръжение, което няма аналог на Балканите. Ние не говорим за обикновен парк, както са свикнали да гледат хората. Ние говорим за мащабно съоръжение като територия и като съдържание.

В началото на общественото обсъждане на 6 януари директорът на Дирекция “Икономическо развитие” Гергана Муртова посочи, че проектът е свързан с бъдещето на Благоевград, когато градът ще е със 150-200 хиляди души население. По последни данни е около 70 хиляди население. Как виждате този оптимистичен сценарий?

Оптимисти сме, защото помним какъв град беше Благоевград в периода около 2000-та година – пълен и жив град с около 100 хиляди жители, заедно със студентите. Вече сме имали този жив град и то не толкова отдавна. Двайсет години този град върви в погрешна посока като съдържание на политиките. Не е въпросът само да се инвестират средства, а да се създадат условия в този град да е добре да се живее. Всички проекти на общината са насочени в тази посока и са със стратегия десетилетия напред.

Преди години, когато е изграждан парк “Бачиново”, той е бил огромен за размерите на града. Подобна е била ситуацията с околовръстния път при квартал “Еленово”. Сега и “Бачиново” е малко за размерите на града, и околовръстният път. Това е ролята на екипа, който ръководи града – да мисли десетки години напред. А проектът “Scapto Therme AquaPark Bachinovo” ще има влияние върху развитието на града и след десетилетия.

Сред въпросите, повдигнати от жителите на града, е и темата защо този проект се реализира на фона на нуждата от разкриване на работни места, ремонт на улици, водопроводи и т.н. Защо започвате с този проект и ще бъдат ли реализирани останалите проекти, които предвижда програмата Ви?

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

Връщам се в началото на разговора ни – все от някъде трябва да се започне. Проектите не бива да бъдат противопоставяни един на друг. Община Благоевград създаде сайт https://newblg.bg , на който са посочени проектите, по които възнамеряваме да работим. Всички проекти могат да бъдат реализирани, но един от тях ще е пръв. Използваме възможността, която се разкрива пред нас, за да започнем с този проект. Другото грешно мнение е, че с тези пари може да се направи нещо друго за общината. Не, не може, защото той е свързан с конкретно финансиране по определена програма. Означава ли това, че трябва да се откажем?

След реализиране на този проект ще може ли да се осигури финансиране за проекти, които са свързани с проблемни сфери в общината?

Отговорът – да. Има бюджет за всичко, очакваме в бъдеще и финансиране по определени проекти от Плана за възстановяване и развитие. Всички проекти могат да се реализират и общината може да кандидатства за още проекти. Отделно от това се говори за децентрализация, това е новият европейски механизъм и ние може би вървим по този начин.

Времето на безвъзмездните финансови пари приключи, тези проекти намаляха, защото резултатът от тях не беше добър. В бъдеще те ще бъдат малки и очаквам държавата да предвиди механизми за общините, за да могат да кандидатстват за мащабни проекти.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам