Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Блекрок” ще подпомогне Нова Зеландия с 1,2 милиарда долара в сферата на възобновяемата енергия

Американският инвестиционен гигант “Блекрок” (BlackRock) създава фонд на стойност 2 милиарда новозеландски долара (1,2 млрд. американски), за да помогне на Нова Зеландия да стане една от първите страни в света, която осигурява 100% от електроенергията си от възобновяеми източници, предаде ДПА.

Новозеландският премиер Крис Хипкинс заяви, че фондът ще ускори преминаването към зелени енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, зелен водород и акумулаторни батерии за стимулирането на икономика с ниски емисии.

Новозеландският премиер Крис Хипкинс , снимка: AP

Благодарение на фонда новозеландският бизнес ще има по-голям достъп до повече капиталови средства, за да инвестира в зелени технологии и енергийни възможности, каза Хипкинс.

Изключително ентусиазиран съм от възможностите, които получава изобретателността на кивитата () в областта на възобновяемата енергия. Това показва, че амбициозните ни цели в областта на климата са привлекли вниманието на света, че те са добри за климата и икономиката и ще помогнат за създаването на работни места за висококвалифицирани специалисти, отбеляза новозеландският премиер.

“Първият фонд от този вид в страната демонстрира огромния икономически потенциал на Нова Зеландия да бъде лидер в областта на климата”, каза Хипкинс.

Той изтъкна, че никога не е било по-спешно да се инвестира в технологии, които да помогнат за справяне с климатичната криза.

Снимка: AP

Главният изпълнителен директор на “Блекрок” Лари Финк каза, че фондът е най-значителната инвестиционна инициатива на компанията за преход към нисковъглеродна икономика в една-единствена държава.

“Нова Зеландия не просто има амбицията да изгради по-устойчива енергийна система и да бъде лидер в декарбонизацията в световен мащаб. Тя прави това още днес”, подчерта в изявление той.

Нова Зеландия е амбицирана до 2030 г. да произвежда електроенергията си изцяло от възобновяеми източници. Сега делът на този вид енергия е около 82%, отбелязва ДПА.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам