Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Българинът, който превръща пустинята в оазис

 

Дубай е онзи популярен пример, за който всички се сещаме, когато става въпрос за нещо, изградено буквално от нулата. А българинът Марин Гинев е движеща сила в превръщането му от пустиня в оазис. Вече 20 години той е ландшафтен архитект на едни от най-знаковите обекти в няколко от арабските емирства, сред които Бурж Халифа, Дубай Марина, Палм Джумейра и други.

Марин е завършил Лесотехническия университет в София през 1994 г.  След дипломирането си се прибира в родния си град Хасково, където започва като зам.-началник, а после и началник на общинския разсадник. Но паралелно работи и по частни проекти – вили, къщи и хотели. Така през 1997 г. напуска общинската работа и започва да работи за себе си – заедно с ландшафтните обекти открива частен разсадник и цветарски магазин.

В началото бизнесът върви добре – през 2000 г. реализира 14 обекта, което е огромна като обем работа за не голямата му фирма. Веднага на следващата година обаче обектите са само 4, като някои клиенти дори не си плащат за работата. Така Марин решава да остави бизнеса си и да замине за чужбина.

Познат го насочва към Обединените Арабски емирства, където по това време се търсят проектанти като него. Заминава за Абу Даби без ясен план, но с дипломата и уменията си. Започва първата си работа по обява във вестник – изпраща снимки на обекти, които е направил в България и точно тях харесват бъдещите му работодатели.

Рискът да замине се отплаща бързо – първата му компания Parsons International е сред най-големите в света консултантски фирми в областта на строителството. Там българинът работи като дизайнер и графичен асистент на главния ландшафтен архитект. Работят изцяло върху държавни проект. Първият му голям и сериозен обект е известният Corniche park и прилежащият към него път.

Проектът се реализира за 6 години (2001-2007 г.), а днес е един от символите на Абу Даби. Сроителните дейности са мащабни – реално са завзети 6.5 км от морето, а върху тях са изградени пътища, спортни съоражения, детски площадки, места за активен и пасивен отдих.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Това наистина придава усещането за оазис на брега на Персийския залив. Дизайнът е съобразен с климата, но и със социалните и културни особености на местните. Градините на парка са много популярни през зимните месеци, но се използват дори през влажните и горещи периоди.

С нов опит и знания Мартин Гинев сменя фирмата и емирството – мести се в Дубай. Там работи по едни от най-популярните и мащабни проекти. С екипа на Cracknell e yчаствал в ландшафтното изграждане на Dubai Festival City  – голям жилищен район с прилежащ мол и крайбрежна алея, но и пространствата между сградите, в които има места за разходки, спортни и детски съоръжения, както и типичните за арабския свят водни площи.

След това българинът попада в екипа, който издига най-високата сграда в света –  Burj Khalifa.  Небостъргачът висок 830 метра е основната забележителност на Дубай, а пространството около него включва каскада от езера, заведения и места за отдих. Сградата е отворена през 2010 г. а според официалните данни целият проект струва 1,5 млрд. долара.

Друг ключов обект, по който Марин Гинев работи е Dubai Marina.  Това е скъп квартал до морето, където се намират най-лусксозните хотели в Дубай. Крайбрежната алея е изградена с много зеленина, пешеходни алеи, заведения и магазини. Мястото се разработва и до днес като се появяват все повече нови и нови атракции, които да привличат туристите.

През 2008 г. българинът се присъединява към екипа на един от най-големите инвеститори в строителството, а именно „Нахил“ с още по-амбициозеня си проект –  Dubai Waterfront.  Той е замислен като огромен град, със 70 км обща дължина на плажовете, който да заеме последното останало крайбрежие на Персийския залив между Дубай и Абу Даби. В него по план трябва да живеят 1,5 млн. жители и трябва да бъде изпълнен за 10 години.

Ландшафтната част е истинско предизвикателство, защото представлява огромен конгломерат от канали и изкуствени острови и пътища, застроен с жилищни и обществено гради с различна етажност. Световната финансова криза обаче замразява проекта, а работата по него е подновена отново едва тази година.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Въпреки кризата Дубай се развива много бързо и строителството кипи.  Като част от екипа на „Нахил“ Марин Гинев работи по изграждането на всички активни проекти, като The World, Palm Jumeirah, Jumeirah Island, Jumeirah Park, Jumeira Vilage Circle и Jumeirah Vilage Triangle. Това е и причината да откаже оферта за работа като зам.-директор по 3-годишен договор в Москва. Най-познат за нас от проектите е Palm Jumeirah – изкуствени насипи във формата на палма, които буквално са вътре във водата. Там се намират някои от най-луксозните хотели, скъпи заведения, еднофамилни сгради и апартаменти.

През 2014 г. Мартин Гинев се мести в Катар като мениджър с Parsons Intenational, където работи по създаването на цял нов град – Lusail.

С екипа му правят инфраструктура за живот на над четвърт милион души. Изгражда се яхтено пристанище, жилищни райони, развлекатени центрове и места за отдих. Има изградена писта за Формула 1, която вече влезе в кръга от състезания през 2021 г. А тази година в града ще се изиграе първият мач от Световното първенство по футбол, чиито домакин е Катар.

От 2015 г. Марин отново е в Дубай. Работи по различни мащабни проекти, а днес е мениджър по строителството отново в Cracкnell – една от най-големите консултанстски компании в областта на ландшафтното проектиране и строителството в Близкия Изток. Казва, че е избрал арабския свят, защото му дава пространство за реализиране на идеите му и всеки нов проект е предизвикателство, на което трудно се устоява.

Основната разлика, която Марин Гинев вижда в строителството в Дубай и у нас е визията за нещата. В Абу Даби имат план за развитие до 2030 г., а в Дубай до 2040 г., които се спазват стриктно. Планирането е толкова мащабно, че се предвижда в следващите години и в седемте емирства да се изградят нови райони, дори нови градове с много атракции и забележителности, които да привличат туристите. Дубай например ще бъде опасан с велоалеи, за да е по-удобен за жителите и гостите на емирството.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Българинът вижда разлики и в качеството и изпълнението на проектите у нас и в чужбина. „Всеки един обект без значение дали е малък или голям трябва да има ландшафтен компонент и той трябва да се прави от специалист, а не от пътен инженер или архитект. В България масово това не се спазва. Хора непрофесионалисти в ландшафта правят паркове, градски пространства или крайпътно залесяване, които в повечето случаи не отговарят на стандартите и може дори да са опасни за обществеността.

Направата на парк изисква познания и екипна работа, за да се получи качествен краен продукт, а не само усвояване на бюджетни стредства. А един ландшафтен професионалист трябва да има ръководна роля в работата на такъв екип, за да може да се постигне желания резултат за не много пари, но пък добре и качествено”, казва Марина Гинев.

Въпреки това българинът планира да се върне някой ден в родината си. Но не за да работи в сферата на ландшафтното проектиране и строителство. Посочва като единствен български проект, който представлава интерес за него Okol Lake Park. Дотогава ще продължи да превръща пустинята в оазис.

А в България Марин посочва и добри примери – фирмите, които изграждат детски съоръжения и площадки. Оказва се, че някои от тях вече са пробили навън и дори част от съоръженията в Дубай и Абу Даби също са на родни проектанти и строители.

Автор: Built.bg

Снимки: Личен архив

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам