Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Българинът, който строи хотел oт бъдещето

Автор: Built.bg

Хотел, който сам създава енергията си и е 100% въглеродно неутрален. Звучи като сценарий от фантастичен филм, но всъщност е реален и вече се строи на отдалечен норвежки ледник. Изпълнителен директор на проекта е българинът Ивайло Лефтеров, който от години работи в чужбина.

Наречен е Svart на името на ледника Свартисен в Северна Норвегия. На норвежки „сварт“ означава черен, но също и син – какъвто е цветът на ледения глетчер. Той е замислен като първия енергийно позитивен хотел в света. Svart ще улавя топлината, която генерира, докато проследява пътя на слънцето, за да намали собствените си енергийни нужди. Проектът е толкова амбициозен, че се очаква да промени глобално концепциите в хотелиерската индустрия.

Вътрешният басейн на Svart при залез

Svart тръгва с амбицията да бъде сред най-добрите дестинации за туризъм на целия Скандинавски полуостров. Хотелът ще бъде реално близо до крайбрежието на Хелгеланд, до Бодо и особено популярната в последните години местност Лофотен. Всичко това е точно под Арктическия кръг, където летните дни продължават безкрайно, а зимата е осветена от спиращото дъха северно сияние. Svart ще „кацне“ на върха на кристално чистите води в основата на самия ледник Свартисен.

И зад всичко това стои българин. Ивайло Лефтеров е от Бургас, израснал е в предприемаческо семейство с бизнес в сферата на строителството и хотелиерство. Завършва строителния техникум в родния си град, а през 1997 г. заминава за САЩ, където учи архитектура в Сан Диего, Калифорния. Още като студент започва в едно архитектурно бюро и стъпка по стъпка се развива. Работил е по проекти в САЩ, Мексико, Южна Африка, Мозамбик, Англия, Норвегия и други.

Ивайло Лефтеров

„След дълги близо 10 години в Сан Диего, се преместих в Лондон, където завърших магистратурата си и постепенно професионално нещата се промениха, проектите в които вече участвах бяха доста по-крупни и моята роля от чисто архитектурен дизайн  се разрастна и премина повече към предприемаческа и цялостен мениджмънт на проекти – от избор на земя, проектиране и крайна реализация до опериране“, разказва специално за Built Ивайло. За последните 25 години извън България е живял в Сан Диего, Лондон, Кейптаун, а сега се е установил в Лисабон.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Попада в Svart чрез съдружник, с когото са работили по предишен проект. В началото трябва да консултира чисто хотелския дизайн, но много бързо ролята му се разраства и поема целия мениджмънт. Проектът на практика представлява цялостна и завършена екосистема, която не замърсява, опазва природата, не изчерпва ресурсите й и в същото време осигурява пълноценно туристическо изживяване.

Наричат го кръгова холистична система. „Хотелът ще се зарежда от енергията, която е създадена от самия него, но и ще обхващаме остатъчната топлина и ще конвертираме в енергия чрез рециклирането на отпадъчния хранителен продукт от използването на хотела и гостите. Така създаваме естествени храни за животинските и рибни ферми наоколо, както и торове за нашата зелена ферма. Това прави проекта изцяло енергийно независим, а и въглеродно нулев“, разяснява арх. Лефтеров.

Защо е избрано мястото?

Свартисен е вторият по големина глетчер в Норвегия. Издига се на около 1500 метра надморска височина и вече е популярна дестинация сред любителите на красотата на скандинавската природа и интересувашите се от екология хора. „Искаме да покажем и провокираме индустрията, както хотелската, така и предприемаческата, че ако проект, който е толкова екологичен, иновативен и всъщност полезен за намаленото екологично замърсяване може да бъде създаден на такова място, то е възможно това да бъде създаден навсякъде“, казва Ивайло.

Svart трябва да консумира с около 85% по-малко електроенергия, отколкото всеки друг модерен хотел в момента. Нещо повече – около 60 години, след като бъде пуснат в експлоатация, вече ще е произвел повече енергия, отколкото е консумирал – това включва и строителството, и експлоатацията му, а дори и евентуалното му разрушаване. Отвън хотелът прилича на идеална сфера с панорама на 360 градуса. Конструкцията е вдъхновена от норвежката традиция за дървени скари, на които се суши риба – носещи дървени колони, които също трябва да оставят минимален отпечатък от човешка дейност в девствената природа.

Стаите, общите помещения, ресторантите, терасите са проектирани така, че да бъдат максимално огрени от слънцето през светлата част на денонощието. Отделно покривът ще бъде покрит със слънчеви панели. А типичните за района „бели нощи“ трябва допълнително да помагат в осигуряването на енергия. Фасадата осигурява, както изолация през зимата, така и охлаждане през лятото. А под носещите греди на сградата ще могат да минават лодки. Гостите трябва да имат едно пълноценно изживяване за сливане с природата – внасяне на миризмата, допирът, звуците дори вътре.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Хотелът ще има около 100 стаи. Насочен е към по-високия клас туристи и хората, които се интересуват от устойчиви решения и природосъобразен начин на живот. Арх. Лефтеров споделя, че в момента с колегите му завършва преговорите със един от най-луксозните хотелски брандове в света и през пролетта ще бъде обявено партньорството им. Заради пандемията от коронавирус строителството малко се е забавило, но по план Svart трябва да заработи в средата на 2024 г. и да даде нова дефиниция на лукса в съчетание с технологиите и екологията.

Това ли е бъдещето?

„Трудно е да се каже, но ние със сигурност се опитваме да създадем и предложим модел, който при всички положения ще ни доведе по-близо до целите пред нас със зелената програма, по добър начин на живот, а и наистина да се опитаме да бъдем по-осъзнати с околната среда до нас“, казва Ивайло. И допълва, че с колегите му искат проектът им да се превърне в инкубатор на нови идеи, продукти, материали и иновации, свързани с околната среда, устойчивостта, храните, енергийни технологии и много други. Svart  ще бъде тест за всичко това.

Въпреки, че от 25 години е в чужбина Ивайло Лефтеров винаги е бил и тясно свързан с проекти в България. Участвал е например в проектирането и изграждането на The Cliff – Obzor Bay. И смята, че България има огромен потенциал за нови проекти, които да променят статуквото. „Много бих се радвал да съумеем да излезем от този омагьосан кръг в България. И да бъдем по отворени към новото и погледнем към бъдещето. Ние изтървахме златен момент в двете години на ковид не само да позиционираме България като дестинация, но и като цялостна политика за интегриране на зелените програми,  което всъщност е бъдещето. Туризмът не е само all inclusive или дестинацията не е само рекламна кампания по CNN. Говори се за промени и за иновации, а това, което се вижда е един и същи модел под нов цвят“, казва арх. Лефтеров.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Според него страната ни изостава много от дестинации като Гърция, Испания и Португалия, а има равен на тях потенциал.

Българската гордост с розовото масло, което е един продукт, който е много добре познат в света – последният парфюм на Том Форд е изцяло с българска роза или новата серия парфюми на Ким Кардашиян е също с българска роза. А ние дори не се възползваме от тази златна възможност за комуникация и безплатен ПР. Има много други примери в технологиите, храните и други,  които по нов модерен начин можем да позициониране по-добре на световния пазар. Но се стига отново до нас самите като общество и политика – да имаме волята да се променим и погледнем към бъдещото.

Към днешна дата амбициите на Ивайло Лефтеров са насочени към завършването и успешното стартиране на Svart. Надява се проектът да е толкова успешен, че да наложи нов стандарт, модел и философия в изграждането на подобен тип хотели и сгради в глобален план. Дори вече е в процес на разговори с различни фондове и хотелски вериги за нови проекти в бъдеще. Не е работил досега в Азия и затова признава, че би отишъл именно там. А дали би се върнал да работи в България – отговаря ни „Само времето ще покаже“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам