Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България е единственият пазар в Централна и Източна Европа, който отчита ръст на вложенията в инвестиционни имоти

Източник: БТА

Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първото полугодие на 2023 г. в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – 6 са едни от най-ниските, регистрирани към момента. Делът на Полша е най-голям – около 42 на сто, но активността на пазара като цяло е ниска. На следващата позиция е Чехия – с 34 на сто. България е единственият пазар в региона, който отбелязва ръст на инвестициите на годишна база, докато всички останали са със спад между 42 на сто и 87 на сто. Това показват данни от последния доклад на “Колиърс” (Colliers) за пазара на инвестиционни имоти в ЦИЕ – 6 през първото полугодие – “H1 2023  Investment Scene”, получен днес в БТА.

Силвиу Поп, директор пазарни проучвания, ЦИЕ предоставя допълнителен икономически контекст за ниските нива на инвестиции: “Икономическият растеж в региона на ЦИЕ-6 се забави в началото на 2023 г., като три държави – Чехия, Унгария и Полша отбелязаха отрицателен годишен ръст на БВП от първото тримесечие на 2023 г., независимо че при Румъния и България бяха регистрирани положителни резултати, след като икономиките им се разраснаха с над 2 на сто. Очаква се този тренд на развитие на пазара в ЦИЕ да продължи, поне в краткосрочен план, тъй като високочестотните показатели все още не са на нужното ниво в голяма част от страните”.

Лихвени проценти и инфлация

Влиянието на високите лихвени проценти, съпроводено с повишаване на цената на риска, наред с нестабилния глобален икономически контекст, все още оказват негативно влияние върху държавите от ЦИЕ. Инфлацията продължава да бъде предизвикателство, особено като се има предвид, че по-голямата част от спада в растежа на потребителските цени през последните месеци се дължи главно на нестабилните компоненти на кошницата на ИПЦ (индекс на потребителските цени), по-специално на енергията. Същевременно при т.нар. базисна инфлация, която не включва компоненти като енергия и сезонни хранителни продукти, се наблюдава спад.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Растеж на обема на инвестициите в ЦИЕ 

Кевин Търпин, регионален директор капиталови пазари, ЦИЕ, коментира: “Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първата половина на 2023 г. в ЦИЕ бяха едни от най-ниските в историята. Възлизайки на 2,02 млрд. евро през първата половина на 2023 г., те регистрират спад с около 64 на сто на годишна база. Съдейки по предварителните данни, това е в съответствие с глобалния тренд. При настоящите обстоятелства, особено цената на дълга, прогнозирането на пазарната активност за остатъка от годината е предизвикателство, но според нас тя може да достигне 5 млрд. евро или повече”.

Липсата на трансакционни данни затруднява определянето на цените на инвестиционния пазар, а възстановяването му ще зависи в голяма степен от подобряването на инфлационната среда и лихвените проценти. Независимо че все още не сме наблюдавали съществени проблеми при реализирането на трансакции, рефинансирането, облигациите с наближаващ падеж, спазването на ESG стандартите, както и други специфични теми, свързани с конкретен сектор или държава, могат да окажат влияние върху решенията на инвеститорите.

Възвръщаемост

При продължаващата липса на яснота за случващото се на пазара остава предизвикателство да се определи с точност възвръщаемостта. Това означава, че се налага да се приложи подход, който включва оценка на нагласите и наблюденията на компанията предвид текущите пазарни условия и да се отчетат различните фактори, които оказват влияние върху ликвидността. Те включват лихвените проценти, падежите на облигациите, спазването на ESG  стандартите за екологично, устойчиво и отговорно управление и структурните промени на пазарите, доминирани от наематели за някои сектори, където е приложимо. “Разходите за финансиране, които понастоящем са някъде над 5,5 на сто, са обусловени от значително по-високите лихвени проценти, както и от разходите за други финансови инструменти, като например лихвени суапове”, допълва Търпин.

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?

Инвестиционни обеми в ЦИЕ по сектори

Инвестициите в офис площи са намалели значително както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. През първото полугодие на 2023 г. те представляват едва 29,5 на сто от общия обем в региона – резултат, сравним с този на сегмента на логистичните и индустриалните имоти. Търговските площи се върнаха на челната позиция с дял от 35 на сто към края на полугодието с единствената сделка за над 100 млн. евро, регистрирана през второто тримесечие – за търговски център в Чехия.

Инвестиционни обеми в ЦИЕ по произход на купувача 

През 2023 г. местните инвеститори са по-активни с дял от 59 на сто от общия обем за региона – 40 на сто от него се дължи на Чехия, а 19 на сто – на инвеститори от останалите държави от ЦИЕ. Принос към реализираните инвестиции имат и капитали от други европейски държави (14 на сто), Азиатско-тихоокеанският регион – АПАК – (7 на сто), САЩ (5,4 на сто) и Близкия изток (5 на сто).

Тенденции и перспективи за предстоящите месеци

“Прогнозата за инвестиционния пазар в ЦИЕ-6 в дългосрочен план остава по-скоро положителна. С оглед на геополитическите размествания, които се случват в световен мащаб, фактът, че икономиките на държавите в ЦИЕ се развиват стабилно и все още предлагат едно от най-привлекателните съотношения заплата – производителност спрямо Западна Европа, бихме казали, че всяко потенциално предизвикателство в средносрочен план предлага възможности в дългосрочен”, казва в заключение Силвиу Поп.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам