Бюлетин

България е набрала нов дълг от малко над 2 млрд. евро

Снимка: БТА

България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро, съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти.

Вчера излязохме на международни пазари, за да наберем дълга, който е заложен в бюджета. Емисията беше изключително успешна, имаше почти три повече предлагания за нашата емисия, отколкото ние искахме да наберем на пазара, каза Василев. Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от общо около 150 базисни пункта. Това е процент и половина над стандартното и е доста по-евтино отколкото последната емисия, която България направи, където премията беше над 2,25 процента по-висока и също доста по-евтино от Унгария и Румъния, които са ни директни конкуренти, където премиите стигат до 3,3 процента, обясни министърът.

Василев определи емисията като много успешна. Дългът е заложен в бюджета. Той ще се използва в голямата си част за рефинансиране, догодина има падежираща емисия за 1,5 млрд евро, посочи той.

Процесът по бюджета и по данъчните закони върви както е записано в закона за публичните финанси, каза още Василев в отговор на въпрос. Данъчните закони бяха изнесени за обществено обсъждане още в края на септември, припомни той. Цял месец най-различни организации имаха възможност и дадоха голяма част от коментарите, мина Национален съвет за тристранно сътрудничество, отбеляза министърът. Всички тези закони в момента влизат в парламента, където има достатъчно време за тяхното дискутиране и надявам се и приемане, каза Асен Василев.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам