Бюлетин

България е почетна страна в Международния панаир в Солун

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Близо 60 български компании ще се представят на 87-ото издание на Международния панаир в Солун, Гърция, който ще се състои от 9 до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център в града. Това стана известно на пресконференция в Солун, в която участва заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов съвместно със зам.-министъра на вътрешните работи на Гърция Статис Константинидис, кмета на Солун Константинос Зервас, областния управител на област Централна Македония Апостолос Цицикостас, президента на организатора на събитието “TIF HELEXPO” Тасос Цикас, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Тази година България ще бъде почетна страна (Honored Country) на изложението. Националното участие на Солунския панаир се организира от Министерството на икономиката и индустрията.

“Близо 60 български компании и организации от различни сектори ще покажат новото технологично лице на България”, посочи заместник-министър Павлов. Той допълни, че на българския национален щанд в Солун ще бъдат представени и организации и институции, сред които Българската агенция за инвестиции (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други. На отделни щандове дейността си ще презентират десетки български компании от различни сектори като високи технологии и ИТ, фирми, свързани с хранително-вкусовата промишленост, с образование, транспорт, машиностроене и други.

Българската палата ще бъде официално открита на 9 септември от премиера Николай Денков в присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На изложението ще присъстват още и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министри и кметове, съобщават още от ведомството.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Предвижда се реклама на България във всички промоционални и информационни материали, провеждане на различни събития в Солун преди и по време на панаира в координация с местните власти, серия от специални културни и други прояви, двустранни срещи с потенциални партньори и презентации на страната ни. В последните години почетни страни на панаира са били Индия – 2019 г., Германия – 2020 г., САЩ – 2021 г. и ОАЕ – 2022 г.

Още от Built.bg:  Настъпи ли моментът за дерогацията?

“За България е чест да бъде почетна страна на 87-ото издание на Международния Солунски панаир. В същото време това е признание за високото ниво, до което са достигнали политическите и икономическите отношения между България и Гърция, както и за ролята на България в региона”, каза зам.-министър Николай Павлов.

Той определи като изключително важно българското участие от гледна точка на факта, че Гърция е сред ключовите търговски партньори на България. Според зам.-министъра изложението е възможност за задълбочаване на икономическите, инвестиционни и културни взаимоотношения между двете страни, създаване на нови партньорства, увеличаване на българския износ към Гърция.

Павлов съобщи, че в рамките на изложението Министерството на икономиката и индустрията организира и гръцко-български бизнес форум, който ще бъде открит на 11 септември от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Участие в него ще вземат министри от двете правителства, представители на различни институции и на бизнеса. Акцент на по време на форума ще бъде поставен върху насърчаването на двустранните отношения в областите инвестиции, иновации, инфраструктура, енергетика, туризъм и други.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам