Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България е сред седемте страни в ЕС с ръст на строителството на годишна база през март

Man Worker Builder  - dianebutts / Pixabay

Производство в строителния сектор през март спрямо февруари т.г. е намаляло с 1,9 на сто в Европейския съюз и с 2,4 на сто в еврозоната, според първоначалните оценки на Евростат, базирани на сезонно изгладени данни. През февруари 2023 г. производството в строителството е нараснало с 1,4 на сто в ЕС, както и с 1,7 на сто в еврозоната.

През март спрямо третия месец на предходната година производството в строителството е намаляло с 1,5 на сто в еврозоната и с 1,2 на сто в ЕС.

Месечно сравнение

В еврозоната през март спрямо февруари сградното строителство е намаляло с 2,4 на сто, а гражданското (инженерното, инфраструктурното – бел. ред) строителство – с 2,3 на сто. В Европейският съюз като цяло гражданското инженерство се е свило с 2,3 на сто, а сградното строителство – с 1,8 на сто.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-голям месечен спад на производството в строителството е регистриран в Австрия (-10,9 на сто), Словакия (-10,3 на сто) и Германия (-4,6 на сто). Най-голямо увеличение се наблюдава в Румъния (+4,1 на сто), Словения (+3,2 на сто) и Португалия (+1,6 на сто).

Годишно сравнение

В еврозоната през март 2023 г. в сравнение с март 2022 г. гражданското строителство намалява с 2,2 на сто, а сградното строителство – с 1,3 на сто. В Европейския съюз гражданското строителство намалява с 1,8 на сто, а сградното строителство – с 1,2 на сто.
Сред членките, за които има налични данни, най-голям годишен спад на производството в строителството се наблюдава в Словакия (-10,3 на сто), Унгария (-9,8 на сто) и Чехия (-6,1 на сто). Най-голямо увеличение е регистрирано в Словения (+28,3 на сто), Румъния (+17,7 на сто) и Холандия (+4,2 на сто).

Още от Built.bg:  Роботи, проектиране на сгради и откриване на дефекти – как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството?

България

Строителната продукция у нас през март спрямо февруари, за разлика от общата тенденция в ЕС, расте с 0,8 на сто, след спада през февруари с 0,3 на сто спрямо януари. На годишна база през март се отчита първо увеличение на показателя от началото на годината – с 0,3 на сто, след три последователни месеца на спад – декември 2022, януари и февруари 2023 г. Страната ни е сред седемте членки на Общността, за които има данни, отчитащи положителна динамика на годишна база.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам