Бюлетин

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в платформата Google Street View

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в  платформата Google Street View през 2021 г. и се нарежда на 46-тo място в класацията, съобщават от офиса на “Гугъл” в България. Платформата се ползва вече 15 години.

В далечната 2007 г. “Гугъл” прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър. Оттогава автомобилите на “Гугъл”, оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо. Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата – създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации.

България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея. Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място. Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаос, а една от най-желаните дестинации за почивка от българите – Малдивите – се нарежда на 100-то място.

Сред най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 – април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата Св. Александър Невски в столицата се нарежда на 439-то място. Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света – Бурж Халифа в Обединените арабски емирства, следвана от Айфеловата кула в Париж и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия. Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от Св. Александър Невски, напр. Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче в истанбул (461 място) и дори дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място).

Още от Built.bg:  Започна изграждането на хибридна ВЕИ централа с батерии край Ямбол

През последната година интересът към музеите, разглеждани в платформата, също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 – музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

В България челното място заема Боянската църква-музей, следвана от Музея на илюзиите в София, Националният природонаучен музей в София, Паркът Мини България във Велико Търново, Музеят на солта в Поморие, Музеят “Къкринско Ханче” в Къкрина, Община Ловеч, Музейко в София, Църквата-музей “Христос Пантократор” в Несебър, Музеят на розата в Казанлък и Етнографският музей на открито “Етър“ в Габрово.

Функцията Street View на Google Maps за България е въведена през 2013 г. Впоследствие биват добавени многобройни нови местоположения и забележителности, за да се гарантира възможно най-доброто потребителско изживяване. Добавени са опции като например да посещаваме места, недостъпни за автомобили, като пешеходни зони или планински върхове, докато седим удобно у дома. Първата актуализация на Street View е през 2018 г. и оттогава автомобилите на Google Street View посещават България почти всяка година, за да отразяват развитието на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти.

За да отбележи честването на своята 15-годишнина, Google Street View добави четири нови колекции. Те са пирамидите на Меро в Судан, Миланската катедрала, Домът на инвалидите в Париж и емблематичните фериботи в Сидни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам