Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България и на САЩ подписаха споразумение за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика у нас

Румен Радев, министър на енергетиката на България, и Андрю Лайт, помощник държавен секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй” и ядрена програма за граждански цели в България.

Церемонията по подписването се състоя в Гранитна зала на Министерския съвет.

“Подписахме важно международно споразумение, което затвърждава ангажимента на България и на САЩ за стратегическо ядрено партньорство”, каза веднага след подписването на документа министър Радев. “Това споразумение е израз на споделеното ни виждане за развитие на ядрената енергетика и е логично продължение след подписаната международна декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия по време на 28-ата Конференция на ООН по изменение на климата в Дубай”. 

По думите му България е сред страните по света, които виждат важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност.

“С подписаното споразумение, двете страни заявяват сътрудничество по проекта за изграждане на ядрени мощности на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, посочи енергийният министър Радев и даде още яснота за обхвата на подписания документ: “Уговаряме и сътрудничество по отношение на ядрената програма за граждански цели на България, в това число консултации и обмен на експертна и техническа информация, консултации и обмен на технологии, консултации между научни, изследователски, образователни програми, а също и програми за поддържане и повишаване на квалификацията на кадрите, разработването и внедряването на иновативни ядрени технологии, както генериращи, така и по отношение на цялостното регулиране на цикъла”.

На снимката: министърът на енергетиката Румен Радев/ БТА

Развитието на ядрената енергетика, смята министър Радев, ще подкрепи създаването на хиляди работни места, възможности за работа, обучение и икономическия растеж не само на Северозападна България, но и на цялата страна.

Още от Built.bg:  Фон дер Лайен обяви кандидатурата си за втори мандат като председател на ЕК

По думите му проектите по изграждането на двата нови реактора на площадката на АЕЦ “Козлодуй” и този за ядреното гориво, произведено от “Уестингхаус”, са в режим на седмичен отчет в Министерството на енергетиката. Индикативната финансова рамка за изграждането на 7-и и на 8-ми блок в АЕЦ “Козлодуй” е до 14 милиарда, каза Радев, но без да уточни валутата, добавяйки само, че еврото и щатския долар са близо до паритет в момента. Идеята е проектът да се осъществи изцяло като държавен такъв със самоучастие до 25 – 30 процента, с добавка заемно финансиране, част от което от правителството са готови да бъде обезпечено с държавни гаранции.

“За последно бях в София през юли 2021 година. Застанах на поста през януари 2021 година, когато Байдън се закле като президент. Посещението ми тогава тук беше по линия на срещата по инициативата “Три морета” и всъщност това беше първото ми пътуване някъде от началото на пандемията от КОВИД”, каза помощник държавният секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ. “Радвам се, че след три години и половина се върнах точно тук, подписвайки това споразумение.

Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с Република България по АЕЦ “Козлодуй”, а също така и сътрудничество в ядрената област. Чрез това взаимно споразумение ние ще работим съвместно по линия и на други въпроси и това е невероятно насърчаващо, защото както гледаме на България, тя ще се превърне в лидера в региона по въпросите на енергийната сигурност и на процеса по декарбонизация”.

Двамата се срещнаха във Вашингтон миналата седмица по време на официалното посещение на членове на кабинета на премиера Денков в столицата на САЩ.

Още от Built.bg:  Парламентът реши да се преговаря с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй".
От българска страна подписва министърът на енергетиката Румен Радев (дясно). От американска страна подписва помощник секретарят по международните въпроси в Министерството на енергетиката на САЩ Андрю Лайт.
Снимка: БТА

Това, по думите му, не е просто стратегическо сътрудничество, защото когато две страни решат да работят върху инфраструктурен проект, това се превръща в много дългосрочно партньорство, защото за изграждането на реактор е нужно време, както за пускането му в експлоатация, да му се удължи жизнения цикъл и да се осигури доставката на сигурна, чиста енергийна мощност, можеща да балансира другите зелени енергийни източници, да не се забравя и въпросът с отпадъците.

“Това не е сътрудничество по един проект, а сътрудничество, което ще трае поколения”, обяви помощник секретар Лайт, надявайки се неговите деца да дойдат и да видят реактора изграден, но и да станат свидетели на партньорството между двете страни. “Министърът вече каза, че ние се ангажираме не само да изградим нещо си, а също така да обучаваме, да развиваме служителите, изследователска и развойна дейност не само за България, а България да води региона. А това е своего рода прозорливост, решителност, особено в един свят като днешния, в който енергията е използвана като оръжие от отделни държави. Това е свидетелство за силната ни връзка”, каза представителят на американското правителство.

Той смята, че постигнатата договорка на КОП28 в Дубай за утрояване на количествата ядрена енергия не само ще се изпълни, но може и да се надхвърли.

“Вярвам, че ядрената енергия може и трябва да играе важна роля в разнообразяването на вашите енергийни източници и разширяване на ролята ви като регионален разпределителен енергиен център”, каза в заключение помощник секретар Лайт и добави: “Открива се уникална възможност. Това е сътрудничество не само между нашите две страни, но и между компаниите ни”.

Още от Built.bg:  МРРБ: ЕК даде "зелена светлина" за източното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам