Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България и още няколко държави от ЕС са срещу промени в договорите на общността

Десетина държави от ЕС, сред които Дания, Швеция, Финландия и България, са против това да се задейства процедура за промяна на договорите на общността, както иска Европейският парламент, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на текст, с който се е запознала днес.

Не подкрепяме необмислените и преждевременни опити за започване на такава процедура“, пишат тези държави в неофициален документ, който може да получи подкрепа и от други страни членки.

Разпространението на тази позиция съвпада с празненствата по случай Деня на Европа. Като част от тях пред Европарламента в Страсбург ще говори френският президент Еманюел Макрон. Очаква се той да се обяви за по-могъща Европа, готова да се реформира, тъй като руската война в Украйна разкри енергийната зависимост на 27-те.

Днес бяха официално представени предложенията, изготвени на Конференцията за бъдещето на Европа. Те са резултат от широки консултации с граждани, проведени в продължение на една година по идея на френския президент. Някои от тези предложения като предоставянето на парламента на право на законодателна инициатива, както настоява законодателният орган, или разширяването на компетенциите на ЕС по въпросите на отбраната и здравеопазването, предполагат промяна в договорите.

Десетината държави, които се противопоставят на такава възможност, изтъкват риска от „загуба на енергия“ и смятат, че преразглеждане на договорите никога не е било цел на Конференцията. „Вече имаме функционираща Европа“, както показа пандемията от ковид и реакцията на руското нахлуване в Украйна и „не трябва да прибързваме с извършването на институционални реформи“, предупреждават подписалите текста държави. Предложенията на гражданите „не трябва да бъдат използвани като инструмент за това“, се казва в документа. Той е подписан още от Чехия, Словения и трите балтийски републики, уточнява АФП.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам