Бюлетин

България и Полша призоваха Европейската комисия за разширяване на два от европейските транспортни коридори

България застава зад идеята европейските транспортни коридори да бъдат разширени и заедно с Полша предприемаме стъпки в тази посока. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на конгрес на регионите на страните от инициативата „Три морета“, който се проведе в Люблин, Полша, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„В последните няколко дни посетих гранични пунктове по северната и южната ни граница и мога да кажа само едно – между нас липсва транспортна свързаност. Превозът на хора и стоки между България и съседните страни е изключително затруднен и се извършва при много ниски капацитети на преминаване“, посочи Събев.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

В работата си се ръководя основно от идеята да изградим липсващите връзки със страните и да облекчим режима на преминаване през граничните пунктове. Водим активни преговори с Румъния за съвместно изграждане на пет нови моста над Дунав, които са важен елемент от свързаността по направлението Север-Юг, обясни министърът.

Николай Събев и министърът на инфраструктурата на Полша Анджей Адамчик подписаха декларация за сътрудничество в развитието на европейските транспортни коридори Балтийско-Черно-Егейско море и Западни Балкани. С документа страните още веднъж призовават Европейската комисия да включи цялото трасе София- Скопие-Дуръс в коридор „Западни Балкани“ и да разшири мултимодален коридор „Балтийско-Черно-Егейско море“ към полско-литовската граница по оста Люблин-Сидлце-Бялисток-Елк. Участие в срещата взе и посланикът на България във Варшава  Маргарита Ганева.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам