Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България и Република Северна Македония ще се свържат с още един граничен пункт

Нов граничен пункт ще бъде изграден между България и Република Северна Македония. Целта на стратегическият проект за ГКПП “Клепало” между Струмяни и Берово е да осигури още една връзка между двете страни и да помогне за развитието на икономическото сътрудничество и на туризма.

За ускоряване на работата по граничния пункт се договориха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му колеги – министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски, съобщиха от българското министерство. Министрите участваха в заседанието на работна група “Инфраструктура, транспорт, свързаност” в рамките на правителствената среща между двете държави.

Снимка: БТА

Финансирането на строителството на новия граничен пункт ще бъде 10,3 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония в периода 2021-2027 г. По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово.

Министрите са начертали стъпки за ускоряване на изграждането на ГКПП “Клепало”. До края на февруари се очаква да бъде проведено първото официално заседание на Смесена експертна комисия за определяне на параметрите му.

От министерството посочват, че България е започнала да работи по подобряване на пътищата към бъдещия пункт. Извършен е превантивен ремонт на приблизително 20 км от третокласния път Струмяни – Раздол. За оставащите около 17 км до границата има изготвен проект с два варианта за изграждане на трасето. Експертната комисия към АПИ ще избере един от двата варианта до края на февруари, след което ще започнат необходимите екологични процедури. Изграждането на отсечката е заложено в инвестиционната програма на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън поиска замразените руски активи трябва да се "отключат" в помощ на Украйна

Министър Гроздан Караджов е информирал, че предстои разширение на граничния пункт “Станке Лисичково” между Благоевград и Делчево. Пълната модернизация от българска страна включва проектиране и изграждане на нови отделни трасета на пункта, които да поемат увеличен трафик на пътници и превозни средства. Ще има и нови сгради за изпълнение на граничния и митническия контрол. Целта е да се облекчи значително пътуването между двете държави и ще се намали чакането в пикови моменти.

Министрите са обсъдили и друг ключов проект – завършването на Общоевропейския транспортен коридор щ 8 “Дурас – Тирана – Кафтан/Kaфaсан – Скопие – Деве баир – ГКПП “Гюешево” – София – Пловдив – Бургас – Варна”. Той осъществява връзката между Адриатическо море и страните от Черноморския регион, Русия и Централна Азия.

Вицепремиерът Караджов е отбелязал, че с изключение на автомагистрала “Черно море”, пътната инфраструктура по направлението от българска страна е изградена Приоритет за българското правителство ще е разширение на трасето между Гюешево и Дупница, също част от коридор 8. Модернизацията на участъка с дължина 62 км ще осигури по-бърза връзка между автомагистрала “Струма” и границата. Обектът е включен в програмата на АПИ, като предстои обявяване на обществена поръчка за проектиране. Финансирането е планирано в тригодишната бюджетна рамка на пътната агенция.

АМ “Струма”

Министрите са обсъдили и подготовката на Програмата за трансгранично сътрудничество до 2027 г., която предстои да бъде одобрена от Европейската комисия. По програмата двете държави ще имат достъп до над 31 млн. евро, с които освен строежът на новия граничен пункт, ще се финансират и проекти в областта на опазването на околната среда, подобряване на регионалната свързаност и насърчаване на икономическия растеж, културата, природното наследство, устойчивия туризъм и сигурността в граничните райони. Средствата за периода 2021-2027 г. са почти двойно повече от предишния период, което дава сериозни възможности за граничните населени места от двете страни на границата. В периода 2014-2020 г. в пограничните района на двете държави са реализирани 73 проекта за над 18.1 млн. евро.

Още от Built.bg:  Западните Балкани се обръщат към водорода с цел да намалят емисиите си

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам