Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България има интерес да стане част от споразумението за “зелен” ток през Черно море

България има интерес да стане част от проекта за стратегическо партньорство в развитието и преноса на “зелена” енергия, което беше подписано на 17 декември в Букурещ между Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това съобщи за БТА посланикът на България в Румъния Радко Влайков. Той информира, че е изразил тази позиция по време на участието си в министерска среща за споразумението, която се проведе днес в румънския Сенат (горната камара на парламента).

Във форума са се включили още председателят на Сената Николае Чука, министрите на енергетиката на Румъния и Азербайджан, заместник-министърът на енергетиката на Грузия и държавният секретар от Министерство на външните работи и търговията на Унгария.

Договорката между четирите държави предвижда да бъде положен подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан през Грузия и Черно море, а по-нататък енергията да бъде пренасяна към Унгария и останалата част от Европа чрез европейската система за пренос.

Снимка: БТА

“Вярваме, че България може да добави съществена стойност към проекта чрез добре развитата ни електрическа система, капацитета от междусистемни връзки със съседни държави, развития пазар на електроенергия и капацитета за инвестиции във възобноявеми източници на енергия”, е казал дипломатът на срещата.

Пред участниците той е отбелязал още, че страната ни води енергийна политика, съобразена с основните цели на Европейския съюз, а именно енергийна сигурност, конкурентоспособност и постигане на икономика с нулеви нетни емисии до 2050 г.

“За да подкрепи прехода към климатичен неутралитет, българското правителство планира стратегически действия, като се фокусира върху увеличение на употребата на енергия от възобновяеми източници, трансгранично свързване и проекти за изграждане на енергийна инфраструктура”, добави Радко Влайков.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

В рамките на днешната среща той неколкократно е подчертал подкрепата на България за споразумението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам