Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България има план за различни доставки на природен газ

Има конкретен план при различни сценарии на доставки на природен газ. Ясно е каква е консумацията в България и каква е нейната структура. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. “Капитал”, с водеща тема кризата в Украйна и последствията за Европа и България.

Министърът посочи, че България още има активен договор с “Газпром експорт” до края на годината. Няма никакви нарушения по договора. Затова тази година няма да има драстична промяна на микса природен газ, освен това че България ще се опита да използва пълноценно съществуващия договор за доставки на азерски газ.

По думите на Николов добрата новина е, че България се намира в добро географско положение, в което страната ни има възможност да използва доста алтернативни трасета. Освен това инфраструктурата в момента позволява сериозна свързаност с всички съседни държави, включително и за доставки на втечнен газ.

“Ние имаме възможност да получаваме втечнен газ, включително от Турция и Гърция”, уточни Николов.

Той обаче добави, че лошата новина е, че към момента, поради това, че има специфики при доставките и значително ниво на транспортни разходи, е трудно да се вземе подобно решение в по-голям мащаб, тъй като има определени икономически ефекти.

В зависимост от времето и начина на приключване на войната, както и от общата европейска политика, тъй като се обсъждат варианти за договори, които да обхващат абсолютно всички държави членки на Европейския съюз, за поръчване на количества природен газ за всички, ще се изследват и всички възможности за допълнителни механизми за оптимизиране на разходите на домакинствата и локалния бизнес, съобщава БТА.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

На въпрос как България ще отговори на намеренията на ЕС да се намалят доставките на руски газ с две трети до края на годината, Николов отговори, че договорът с Азербайджан дава възможност на страната ни да удовлетвори с около 30 процента консумацията на природен газ. По повод доставките на втечнен газ – част от срещите, на които министърът на енергетиката е бил на посещение в САЩ, са точно в тази перспектива.

Очаква се да започнат търговски преговори в тази посока, информира Николов. “Важно е да се каже, че сме в изключително добра комуникация с колегите с Румъния и Гърция, относно това да пресметнем колко е общата ни регионална консумация, тъй като при LNG (втечнен природен газ – бел. ред.) спецификите са много важни първо колко е общият обем, колко е обемът на годишна база, колко е обемът дългосрочно, каква е свързаността на доставка”, обяви енергийният министър.

Той допълни, че в България може да се използват възможностите и на подземното газохранилище в Чирен. Има конкретни алтернативи за доставки на природен газ, увери Николов. Водят се доста разговори в тази посока и те обхващат всички възможни сценарии за в бъдеще и дори още от 2023 г., посочи той.

Засега няма индикации за забавяне на пускането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България. Със сигурност инфраструктурата на газовата връзка ще бъде използвана активно за следващия отоплителен сезон, увери министърът на енергетиката.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам