Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България изпрати помощ на Република Турция за справяне с последствията от опустошителните земетресения

България изпрати помощ на Република Турция за справяне с последствията от опустошителните земетресения през изминалото денонощие. В 4:17 ч. вчера трус с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, около 13.24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,6 разлюля същия район. Жертвите и ранените са хиляди, много хора са изчезнали под развалините. Служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че България е изпратила 73 спасители, над 30 единици специализирана техника, пет кучета от Българския Червен кръст.

Двата самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха вчера на обяд от България. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция. Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Турция. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. Българският Червен кръст обяви, че има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП).

Екипи на планински спасителна служба, снимка: БТА

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха тази вечер за Турция, за да се включат в спасителните дейности. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че България има готовност да изпрати хуманитарна помощ на южната ни съседка.

Два самолета „Спартан“ с хора и техника отлетяха за Турция

Още вчера на обяд два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили излетяха от летището в столичния кв. „Враждебна“. На машините има хора и техника, които да окажат съдействие на съседната ни държава за последиците от земетресението, случило се там по-рано днес. Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „Враждебна“, каза за БТА, че машините превозват до Турция около 15 души от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община, заедно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива ситуации. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подходящата медицинска апаратура и екипировка. Има готовност, след успешното изпълнение на задачата, да се направи „още един полет или колкото трябва полети, за да окажем необходимата помощ на Турция“, посочи подполковник Димчо Добрев.

Още от Built.bg:  Как премина първия дебат между Байдън и Тръмп
Подполковник Димчо Добрев, снимка: БТА

Два екипа на ВМА заминаха в помощ на Турция

Два екипа от ВМА също се включват в помощта за Турция, съобщиха от лечебното заведение. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Модул за издирване и спасяване на ГДПБЗН отпътува за Турция

Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Република Турция, където ще окаже помощ за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула влизат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване, обяви старши комисар Красимир Шотаров, заместник-директор на ГДПБЗН и директор на Дирекция „Оперативни дейности”.

Той увери, че всички служители, които заминават за Република Турция, са добре подготвени за подобни ситуации и допълни, че страната ни има готовност да изпрати допълнителни сили и средства в случай на необходимост.

Седем спасители от сектора за специализирани оперативни дейности (СОД) при Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” във Велико Търново също се включват към отряда, който ще окаже помощ за справяне с последиците от разрушителното земетресение в Турция, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Снимка: БТА

Планински спасители и кучета също ще помагат в Турция

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха тази вечер за Турция, за да се включат в спасителните дейности след земетресенията в южната част на страната. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Още от Built.bg:  Европейската комисия: "Епъл" нарушава правилата за конкуренция в ЕС

БЧК има готовност да изпрати хуманитарна помощ  

Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Турция, съобщиха от БЧК.

Организацията е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта – походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Организацията стартира кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 г.

Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви пред журналисти по-рано днес, че България има готовност при заявка на турската страна да предостави допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна.

Столичната община също се включи в помощта

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви тази сутрин, че изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция след силното земетресение там. Екипите са от 15 души и са оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително  термокамери, виброкамера и дрон.

Още от Built.bg:  Продажбите на новопостроени жилища в САЩ намаляват

Съболезнования към близките на загиналите изразиха президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и политици

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам