Бюлетин

България изпрати второто искате за плащане от средствата за икономическо възстановяване

Източник: Кореспондент на БТА Николай Желязков

Европейската комисия съобщи, че е получила второ искане за плащане от България за 724 милиона евро от средствата за възстановяване на икономиката от пандемията. Безвъзмездното осигуряване на средствата е свързано с 61 етапа и пет цели, пише в съобщението.

Тези условия обхващат инвестиции в центрове за наука, технологии, инженерство и математика (STEM), подобрения в образованието, научните изследвания и иновациите, “умно” производство, обновяване на сгради, цифровизация на електропреносната мрежа и на железопътните превози, енергийно ефективно улично осветление, възобновяеми източници, съхранение на ток.

Предвидени са реформи за подобряване на предучилищното, училищното и висшето образование, както и ученето през целия живот, насърчаване на електронното здравеопазване, подкрепа за производството на ток от възобновяема енергия и подобрения в енергийната ефективност, развитие на чист градски транспорт.

По-нататъшните реформи са свързани с осигуряването на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борба с корупцията, отбелязва ЕК. Други реформи обхващат областите на съдебната медиация, процедурите по несъстоятелност, електронното правителство, управлението на държавните предприятия, борбата с прането на пари и обществените поръчки. Предвиждат се и реформи за подобряване на обществените и здравните услуги.

Планът за възстановяване и устойчивост на България се финансира с 5,69 милиарда евро безвъзмездни средства. Плащанията се извършват според резултатите и зависят от изпълнението на инвестициите и реформите от страна на България, посочени в нейния план, допълва ЕК. Комисията ще оцени искането и след това ще изпрати предварителната си оценка на Съвета на ЕС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам