Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България може да има 7 блок на АЕЦ “Козлодуй” до 12 години

Преди два дни депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха предложение да се започне интензивна работа по строежа на 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Аргументът на ГЕРБ е, че ядрените технологии са признати от Европейската комисия като беземисионни, част са от зелената сделка и дори могат да произвеждат водород. Освен това вече има действащо дъщерно дружество на ядрената централа – “АЕЦ Козлодуй Нови мощности”, което е изминало съществена част от стъпките по реализацията на проекта за изграждане на реактор АР-1000 на лицензирана от ядрения регулатор площадка, която има и екооценка.

Макет на АЕЦ “Козлодуй”. снимка: wikipedia.org

Пред онлайн платформата businessnovinite.bg Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ “Козлодуй” обяви:

Има входирано решение на Народното събрание, Министерски съвет да направи необходимите действия за изграждане на нова мощност. Първо трябва да се сключи междуправителствено споразумение със САЩ. Второ да се вземе решение по Закона за безопасно използване на ядрената енергия за нов енергиен обект. Има и още редица процедури, които трябва да е спазят.

От предложението на ГЕРБ става ясно, че идеята е VІІ блок да се продължи по подписаното през 2013 г. споразумение с американската компания “Уестингхаус”. За VІІІ блок предстои да се види какво ще се предприеме, ако проекторешението събере подкрепата на депутатите.

АЕЦ “Козлодуй”, снимка: wikipedia.org

“Най-големият проблем при приемането на едно такова решение е политически. Надяваме се, че повечето партии ще подкрепят създаването на нова мощност. Ако проектът бъде подкрепен и се започне действие, до 12 години ще заработи нов блок на АЕЦ-а“, обясни още Валентин Николов и добави:

Виждаме, че част от това нашата икономика да бъде конкурентноспособна, дължим на износа на ток от “Козлодуй”.

Според енергетика Георги Касчиев, преди да се мисли за нова мощност, трябва да се реши какво ще прави България с ядрените отпадъци. Ние нямаме капацитета да преработваме и съхраняваме отпадъци, в един момент ще се изправим пред сериозен проблем-какво ще правим с тези отпадъци, каза той. Освен това строежът на нов реактор е много скъпо начинание. В Щатите се строят вече 10 години нови мощности и първоначално се мислеше, че ще струва около 14 млрд. долара, към момента проектът надхвърля 30 млрд. долара, добави Касчиев.

Още от Built.bg:  Започна строежът на 18-километров тунел под Балтийско море, който ще свързва Германия и Дания

По думите му на всеки 10 години се подновяват лицензите за експлоатация на нашите блокове. “По определена процедура се проверяват блоковете, каквото трябва се модернизира, подменя, така че да може да работи без проблеми. Като се направи това, се кандидатства пред регулатора за продължаване на работата на блоковете. Изтичането на лиценза на 5 блок е 2027 г. , за 6 блок е 2031 г. Оценките към момента показват, че животът на оборудването е далеч по-голямо. Това което предполагаме е, че те могат да работят 60 години без проблеми”, обясни експертът пред businessnovinite.bg.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам